...
Livsmedelsverket förelägger Dafgård att ändra felaktig förpackningsmärkning
Några av de Dafgårds-förpackningar som kritiserats av Livsmedelsverket.

Livsmedelsproducenten Gunnar Dafgård AB måste omedelbart sluta att märka sina förpackningar med frysta enportionsrätter med vissa påståenden och information. Det framgår av ett föreläggande, som utfärdats av Livsmedelverket.
Information som "utan konstgjorda färgämnen", "utan konstgjorda aromer", "utan stabiliserings- och emulgeringsämnen" och "utan smakförstärkare" får inte längre finnas på förpackningarna, enligt föreläggandet, och dessutom måste företaget sluta att märka förpackningarna med påståenden, som hänvisar till rekommendationer av fackmän på hälsoområdet.


Under 2010 förde Livsmedelsverket diskussioner med Gunnar Dafgård AB om den felaktiga märkningen av en serie frysta enportionsrätter, bland annat produkterna ”Köttbullar Julienne”, ”Hackebiff” och ”Panerad sej”. Företaget lovade då att huvuddelen av produkterna skulle vara försedda med ny märkning senast vecka 14 i år, men handlingsplanen har inte följts, anser Livsmedelsverket.
"Vår utgångspunkt är att konsumenten ska veta vad produkten innehåller och göra sitt val utifrån det. Det är mer konsumentvänligt att märka ut vad som faktiskt finns i förpackningen än att räkna upp sådant, som inte finns med", säger Lennart Nilsson, veterinärinspektör vid Livsmedelsverket.
Olika påståenden på Dafgråds förpackningar, som att produkterna har tagits fram i samarbete med en namngiven ”GI-expert” för konsumenten som är ”kostmedveten och vill äta lite nyttigare” och andra liknande påståenden, bedöms sammantagna vara otillåtna.
"Om man påstår att en produkt ska vara särskilt hälsosam måste man också tala om varför och ha vetenskapligt stöd för att det man säger är sant. Dafgårds påståenden är oprecisa och svåra för konsumenten att värdera och är därför inte tillåtna", säger Lennart Nilsson.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-05-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK