...
Ett knyte som ger frukt och grönt längre hållbarhet
 

Tre ekologiska beståndsdelar är vad som formar ett knyte som absorberar etylengas, den gas som frukt och grönt utsöndrar i sin mognadsprocess.
Detta knyte gav UF-företaget Absorbag priset som bästa innovationsföretag när SM avgjordes i Stockholm den 10 maj.


UF, Ung Företagsamhet, är en ideell, partipolitiskt obunden förening vars syfte är att smverka med skolan för att införa företagssamhet och ett engagerat näringsliv det svenska utbildningssystemet. På gymnasienivå är målet att ge eleverna en möjighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Under ett år ställs stora krav eleverna. Deras företag och idée bedöms regionalt och de bästa samlas sedan till en final i Stockholm.
Helsingborgsgymnasiet ProCivitas hade stora framgångar i finalen. ”Bästa UF-företag” blev Lindmarks servering som erbjuder serveringspersonal till cateringfirmor, restauranger och privatpersoner och som nu fått i uppdrag att servera värlskändisar som Michael Jacksons pappa och Playboykungen Hugh Hefner i lyxvillan Oxygen på Rivieran. Inte mycket förpackning där kanske men vinnaren av titlen bästa innovationsföretag hade en klar förpackningsankytning. Priset gick till Absorbag som också kommer från ProCivitas i Helsingborg.
Man har tagit fram ett knyte som ger ett jordnära och naturligt intryck, för ögat bestående av säckväv, förslutet med en vacker läderrem. På insidan döljer den en fuktavvisande plastpåse, skapt av äggskalsstärkelse som innehåller ett granulat, som i sin tur profilerar produktens funktion.
Granulatet är en kombination av kaliumpermanganat och zeolit, tillsammans blir de en absorbent som drar åt sig etylengas. Om exempelvis ett äpple placeras i samma skål som en banan drar de åt sig varandras etylengas vilket påskyndar båda parternas mognadsprocess och frukterna når ett övermoget stadium på nolltid. Lägger man det här knytet i fruktskålen eller i lådan för frukt och grönt i kylskåpet absorberar det gaserna i mognadsprocessen vilket gör att hållbarheten förlängs med två till tre gånger.
Eleverna fick tanken på detta när man såg en brun banan, och nu har man alltså hittat lösningen. Man har redan sålt 300 påsar och hoppas att vinsten ska öka försäljningen. Eleverna har via detta tagit fram en metod att minska på livsmedelsspillet, något som diskuteras flitigt för närvarande.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2011-05-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Livsmedel Övrigt
Länk till företaget och mer information
www.absorbag.se

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK