Kartongfamiljen Cupforma, som produceras på Stora Ensos bruk i Imatra i Finland, har nyligen utökats med kartongkvaliteten Cupforma Natura, som är ett mer ekonomiskt och ekologiskt alternativ för producenter av dryckesbägare.
Bägare tillverkade av den nya kartongen har samma egenskaper som tidigare, men väger mindre tack vare den nya kartongstrukturen, som består av tre skikt, där mellanskiktet även innehåller kemitermomekanisk massa (CTMP).
Cupforma Natura, som kan fås med polyetenbeläggning på ena eller båda sidorna, finns redan i produktion och kommer att ersätta den befintliga kartongkvaliteten Cupforma Classic i produktfamiljen.
Produktutvecklingen av den nya kartongkvaliteten genomfördes på bara sex månader av Stora Enso i samarbete med en ledande bägartillverkare och en varumärkesägare och den nya kartongen finns nu på marknaden världen över, skriver företaget i ett pressmeddelande.
"Den snabba produktutvecklingen och marknadslanseringen lyckades tack vare nära samarbete med både varumärkesägaren och konverteraren och det gick mycket snabbare än om vi hade arbetat ensamma", säger Juha Kiviranta, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på Stora Enso Food Service Board.
Utvecklingsarbetet resulterade i en viktminskning på 4–4,5 procent jämfört med befintliga kvaliteter, vilket skapar många fördelar för både bägartillverkare och miljön. En motsvarande viktreduktion för plastbägare skulle försämra egenskaperna. Materialreduktionen möjliggörs av flerskiktsteknik i bägartillverkningen och användning av olika typer av massa i de olika kartongskikten.
Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com