...
Tuber läckagetestas med unik svensk vätgasteknik
 

Tubtillverkaren Norden Machinery i Kalmar har installerat en ny typ av täthetsprovning på en av sina tubfyllningslinjer.
Tekniken, som innebär att man kan täthetsprova tuber i full produktionstakt och med full kvalitetskontroll, är utvecklad av svenska Adixen och bygger på en unik sensorteknologi med vätgas.
"Tekniken är helt ny i branschen och patentsökt", säger Adixens utvecklingschef Fredrik Enquist.


Läckande tubförpackningar stoppar ibland upp produktionen och leder till både nedsmutsning och kassation av material. Traditionellt testar man tuberna genom stickprovstagning, men det är metoder, som är ineffektiva eftersom skadan redan är skedd.
Adixen Scandinavia och Norden Machinery har därför tillsammans utvecklat en utrustning som täthetskontrollerar plast- och laminattuber i hög hastighet direkt efter fyllningsprocessen. Maskinen fyller tuberna med flytande innehåll, som till exempel krämer, och täthetsprovar dem samtidigt "in line" med hög känslighet och i full produktionstakt. Skulle en tub läcka kasseras den omedelbart och endast täta tuber packas, vilket sparar tid och pengar.
"Vi har integrerat vår senaste modell av vätgasläcksökare i en av Norden Machinerys tubfyllningsmaskiner och försett sensorn med nyutvecklad programvara, som klarar att läcksöka upp till 100 cykler i minuten. Detta är något helt nytt i branschen, som har en stor efterfrågan på läcksökning i samband med fyllning", säger Fredrik Enquist.
Läcksökaren är en vidareutveckling av Adixens beprövade ASH 2000-instrument, som integrerats i en Nordenmaskin. Tubfyllningsmaskinen har ett munstycke, som blåser in cirka 8 milliliter femprocentig vätgasblandning (E949) i varje förpackning, vilken sedan, efter förslutning, snabbt läcksöks av en sensor. Gasen till varje test kostar 0,1 öre vilket gör att en 50 liters gasflaska räcker till cirka en miljon tuber.
"Den nya utrustningen är redo för produktion och testas för närvarande ute hos en av våra kunder", säger Lars Hammarstedt, marknadschef på Norden Machinery.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-05-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Doserings- och fyllningsutrustningar Marknad Maskin och Utrustning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK