...
Tetra Pak bjöd på TEA-party:
Här är "mjölkflaskan" Tetra Evero Aseptic!
Med den allra första "tetra-pak-maskinen" som symbolisk förgrund visar Michael Grosse (t.v.) och Charles Brand upp den nya "kartongflaskan".
Så här ser den ut – "kartongflaskan" Tetra Evero Aseptic.
">
Form-/fyllmaskinen Tetra Pak A6 är specialutvecklad för den nya förpackningen.
Den skruvkorksförsedda öppningen och förpackningens greppvänliga form gör flaskan enkel att hälla ur.
Principskiss över den gängförsedda och hermetiskt täta förslutningen, som inte har någon "pull-ring" utan öppnas i en enda rörelse med hjälp av en skruvkork.
">

Tetra Evero Aseptic. Det är namnet på det allra senaste förpackningskonceptet från förpackningsgiganten Tetra Pak. Den länge emotsedda innovationen presenterades idag vid ett välbesökt internationellt pressmöte i Tetra Paks lokaler i Lund.
Tetra Evero Aseptic (eller TEA som konceptet kallas internt) betecknas som världens första "kartongflaska" för aseptisk mjölk, dvs. mjölk med extra lång hållbarhet. "Flaskan" är en kombination av en (nästan) rund vätskekartonghylsa och en skruvkorksförsedd toppdel i HDPE-plast. Förutom den nya förpackningen har man också utvecklat en avancerad state-of-the-art fyllningsmaskin till förpackningen, vilken kallas Tetra Pak A6.


Minnesgoda läsare drar sig kanske till minnes att Tetra Pak i samband med mässan Anuga Foodtech i Köln i april 2006 lanserade förpackningen Tetra Aptiva Aseptic, som man också betecknade som en "kartongflaska" bestående av en kartongsleeve och en plasttopp med skruvkorksförslutning. (läs här och här). Men den nu presenterade Tetra Evero-flaskan ska inte förväxlas med Tetra Aptiva, även om de båda förpackningarna vid en första anblick har stora likheter med varandra.
"Man kan visserligen säga att Tetra Aptiva lade grunden, men innovationen Tetra Evero har så många annorlunda och unika egenskaper att den måste betecknas som en helt egen och ny förpackning", sade Charles Brand, vice president Marketing & Product Management hos Tetra Pak, vid dagens pressmöte.
Bakom utvecklingen av Tetra Evero och den aseptiska fyllningsmaskinen Tetra Pak A6 ligger ett intensivt arbete med datavisualiseringar, experimenterande och praktiska tester, där en stor del av utvecklingsarbete genomfördes med parallella grupper, som testade olika alternativ och vägar – detta för att dels förkorta tiden fram till färdig produkt, dels för att sporra de involverade genom interna utmaningar.
En av de största utmaningarna med den nya "kartongflaskan" och maskinen A6 blev att lösa problemet hur man effektivt skulle kunna forma toppdelen av plast och förena den med den prefabricerade kartonghylsan inne i maskinen.
"Vi ville ha en integrerad lösning där toppdelen formsprutas inne i maskinen, i stället för att färdigställas utanför maskinen, innan den förenas med kartongdelen i maskinen", berättade Michael Grosse, executive VP Development & Engineering hos Tetra Pak.
Lösningen blev ett specialutformad formsprutningsverktyg, där smält plastgranulat sprutas in från fyra munstycken och formpressas till en "flasktopp", vilken förenas med kartonghylsan och förslutningen. Och allt detta sker sekundsnabbt – A6-maskinens kapacitet är nämligen 10.000 förpackningar i timmen!
"Den integrerade formsprutningen var en verklig utmaning – vi fick helt enkelt utveckla världens snabbaste formsprutningssystem", sade Laurence Mott, en av ingenjörerna bakom utvecklingen av A6.
En annan utmaning för konstruktörerna av Tetra Evero Aseptic var att utveckla en hundraprocentigt tät förslutning, som skulle vara lätt att öppna med en enda vridning. Lösningen innebär att det helt täta "membran", som täcker flasköppningen, lossnar och följer med samtidigt som skruvkorken, som tillverkas i polyeten, vrids runt. På så sätt undviker man den konventionella lösningen med en pull-ring under skruvkorken, vilket ger ett öppningsmoment ytterligare, men får ändå en helt tät och tamper-proof försegling.
Den nya form- och fyllningsmaskinen Tetra Pak A6 är även försedd med en specialutvecklad sektion för aseptisk behandling av förpackningarna, som inte är en konventionell "aseptikkammare" utan en aseptisk zon, där de färdiga förpackningarna, innan de fylls, värme- och gasbehandlas och är hundraprocentig aseptiska och bakteriefria, när de fylls med produkten.
"Våra ingenjörer och utvecklare har öppnat och kontrollerat mellan 75.000 och 80.000 förpackningar, för att testa att aseptikprocessen fungerar och inte vid ett enda tillfälle har tekniken fallerat", berättar Michael Grosse.
TEA-förpackningen kan för närvarande endast tillverkas i volymen 1 liter. I framtiden kan möjligen andra storlekar bli aktuella, dessutom räknar Tetra Pak med att kunna förse förpackningen med olika typer av plasttoppar och öppningsstorlekar, anpassade för andra produkttyper än mjölk. Vätskekartongen i TEA är tillverkad av FSC-certifierad råvara (Forest Stewardship Council) och Tetra Pak räknar med att år 2012 kunna tillverka den avskiljbara toppen i "grön" bionedbrytbar HDPE. I framtiden räknar man med att även skruvkorken ska kunna tillverkas i bionedbrytbar plast (PE).
Mjölk i den nya Tetra Evero Aseptic får en hållbarhet på sex månader och förpackningen kommer därför i första hand att bli intressant för de marknader där aseptisk, långtidsbehandlad mjölk är en stor mejeriprodukt.
Bland de första av Tetra Paks kunder att börja använda Tetra Evero är Spaniens största mejeri CAPSA, som väljer förpackningen i samband med att man lanserar sig inom det växande området "aseptisk mjölk". Vidare kommer det stora tyska mejeriet Weihenstephan i slutet av den här månaden att marknadstesta Tetra Evero på ett antal utvalda försäljningsställen.
Lanseringen av Tetra Evero Aseptic kommer under innevarande år att begränsas till Västeuropa, medan den stora globala lanseringen kommer att ske nästa år.
PS. Namnet Tetra Evero Aspetic kommer från italienska ordet "evero", som betyder "någonsin", men anknyter också till engelskans "ever", med ungefär samma betydelse.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-05-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaskiner Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad Maskin och Utrustning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK