...
Södra Cell börjar producera DuraPulp
Specialmassa från Södra Cell och en biopolymer bildar tillsammans DuraPulp. (Foto: Jesper Andersson)
Den uppmärksammade barnstolen Parupu i DuraPulp.
Lampan w101 är till övervägande delen tillverkad i DuraPulp.

Södra Cell ska börja producera och sälja det förnyelsebara och nedbrytbara kompositmaterialet DuraPulp, som företaget tagit fram tillsammans med forskningsföretaget Innventia efter flera års forskning.
"DuraPulp är ett material som ligger helt rätt i tiden. Det kan i många applikationer ersätta plast, men är samtidigt biologiskt nedbrytbart. Nu är tiden inne för att börja producera och sälja materialet", säger Henrik Wettergren, affärsområdeschef grafiskt papper och specialprodukter vid Södra Cell.


DuraPulp, som består av en speciellt utvald massa från Södra Cell och en förnyelsebar biopolymer, ger ett formbart material som är fukttåligt, starkt och hårt. Materialet kan användas till ett flertal olika ändamål, bland annat förpackningar, möbler, byggmaterial, etc.
Produktionen av DuraPulp kommer att ske vid Södra Cell Värö och beräknas starta efter sommaren. Försäljningen av DuraPulp riktas inledningsvis in på områdena specialpapper, design och skivmaterial.
"Det är inom de tre områdena, som vi tror att våra kunder finns. Produktionen kommer vi att starta i liten skala och beroende på efterfrågan är vi beredda att öka produktionen", säger Henrik Wettergren.
DuraPulp exponerades första gången på möbelmässan i Milano 2009 genom barnstolen Parupu, som designföretaget Claesson Koivisto Rune var med och utvecklade. Samma designföretag har även skapat lampan w101 gjord av DuraPulp, som i dag säljs av lampföretaget Wästberg.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-05-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK