...
Hört och sett på interpack:
"Förpackningar får aldrig vara med och dansa"
 

Under två dagar på interpack pågick en internationell kongress på temat Save Food där det huvudsakliga budskapet var att försöka reda ut hur förpackningen kan vara en del av lösningen för att delar av jordens befolkning ska slippa lägga sig hungriga. Julian Carroll från Europen var en av dem som gav sin syn i frågan, och det var ett lysande tal.

Kongressen Save Food var ett gemensamt initiativ från FAO och Messe Düsseldorf. Bland föredragshållarna fanns representanter från livsmedels- och förpackningsindustrin, handel, politiker, administration, forskning och NGOs.
Det pratas mycket om i dag hur vi ska kunna försörja alla jordens invånare i framtiden och att vi måste hitta effektivare metoder att odla på och även nya ytor för denna odling. På längre sikt kan det nog vara så, men mer kortsiktigt står det klart att det är viktigare att spara på den mat vi faktiskt producerar än att försöka öka produktionen.
Moderator dag ett var Dr Melinda Cran, kända journalist och TV-moderator i Tyskland. I sin introduktion till Julian Carroll, vd för Europen, konstaterade hon att den om alla på vår klot skulle slänga lika mycket livsmedel som vi gör i Västeuropa så skulle det behövas tre jordklot för att försörja oss. Förpackningar har en viktig roll att spela i den här frågan, det slog Julian Carroll fast i sitt tal som fått titeln Packaging: The Cinderella of the Food World, med anspelning på att förpackningar aldrig får vara med och dansa i den här debatten. Förpackningen ses mest som skräp konstaterade han och menade att detta gäller ända upp på högsta nivå i samhället. Ett exempel på det kom enligt Julian Carroll när EU-kommissionären i klimatfrågor, Connie Hedegaard på konferensen Consumer International World Congress i Hong Kong för ett par veckor sedan menade att hon ser det som en möjlighet att lägga styrskatter på förpackningar för att bromsa användningen.
Förpackningar är ett tekniskt underbarn som kan göra mycket, enligt Julian Carroll.
Här kan du höra inledningen på Julians mycket starka presentation. Vill du höra allt får du chansen via den digitala versionen av tidningen nord emballage som kommer om ett par veckor.Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2011-05-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Livsmedel Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK