...
Långsam global tillväxt för öl i PET men nu har Indien hakat på trenden
Bericaps kronkork med inbyggd syreabsorbent kan kanske jämna vägen för öl i PET.

Öl i PET-flaskor uppvisar en långsam men stadig tillväxt på de globala dryckesmarknaderna. Det visar en studie som utförts av analysspecialisten Pira International.
Enligt studien har förpackningsformen en årlig tillväxttakt på 5,3 procent och år 2015 beräknas produktionen uppgå till 7,7 miljarder flaskor.
Central- och Östeuropa är de största marknaderna, men öl i PET sprider sig också till Asien och Oceanien. Nytt land på "PET-öl"-kartan är Indien, där ett bryggeri nyligen lanserat öl på enliters PET-flaskor försedda med en specialutvecklad plastkorksförslutning med inbyggd "syreätare".


Enligt Pira Internationals studie "The Future of Beer in PET Packaging" uppgick den globala konsumtionen av öl förpackat i PET under år 2010 till 6 miljarder flaskor (genomsnittsvolym 0,633 liter), vilket endast motsvarar drygt 2 procent av den totala världsförbrukningen, som uppgick till 293 miljarder flaskor (0,633 l).
I studien framhålls att de marknader, som har bäst förutsättningar för att bli framgångsrika för öl i PET, är sådana där glas är en mindre lämplig förpackningsform.
Geografiskt är alltså Central- och Östeuropa starka marknader för öl i PET, även om den markanta tillväxten som skedde åren 2003 – 2008 har mattats, delvis beroende på de höga skatter på öl som införts i Ryssland och Ukraina.
Tillväxten i Västeuropa inom segmentet öl i PET förväntas bli relativt låg och även ökningen i Asien-Pacific-området, där Kina är den ledande marknaden, väntas bli lägre än man tidigare räknat med. I Syd-, Central- och Nordamerika kommer produktionen av öl i PET att växa under de närmaste åren, men utifrån en mycket låg nivå.
Pira-studien slår också fast att även om PET-flaskor är en lämplig förpackningsform för flera olika typer av drycker som juicer, fruktdrycker, te, vatten, kolsyrad läsk, öl, etc., så är motståndet och skepsisen från såväl bryggarnas som konsumenternas sida fortfarande stor mot öl i PET.
"Många varumärkesägare är fortfarande ovilliga att börja använda PET-förpackningar till öl, även om förpackningsformen har flera fördelar. Men nya tekniker och förpackningslösningar kan kanske ta död på fördomarna och öppna vägen för öl i PET", säger Adam Page vid Pira International.
"Syreätande" förslutning från Bericap                                                                                                                                  En sådan ny förpackningslösning, som kan jämna vägen för öl i PET, kan vara den speciella plastkorksförslutning, som företaget Bericap utvecklat, och som tidigare använts på PET-flaskor för öl i Kina och som nu finns med i bilden, när de första ölflaskorna i PET introduceras på den indiska marknaden.
Eftersom öl är känsligt för syre är fungerande syrebarriärer ett måste för en väl fungerande ölförpackning. Bericap har därför utvecklat ett förslutningskoncept speciellt för PET-flaskor avsedda för öl. Förslutningen har fått namnet DoubleSealTM SuperShorty Crown O2S och den ser ut som en traditionell kronkork till en ölflaska och den passar också till en standardflaska med 28 millimeters halsöppning. Det speciella med Bericap-korken är att inne i korken finns en speciell "syreätare" applicerad, som absorberar det syre som bildas i toppen av flaskan, i utrymmet mellan ölet och förslutningen. Enligt Bericap är korken extra lämplig som förslutning på PET-flaskor med öl som hanteras och distribueras i sådan varma och fuktiga klimat som exempelvis råder i Indien.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-05-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK