...
Plastbranschen slår tillbaka mot EU-kommissionen:
"Fel fokus när det gäller plastpåsar!"
Förbud mot vissa typer av plastpåsar och bärkassar förordas av EU-kommissionen, men den samlade europeiska plastbranschen protesterar och menar att kommissionen har fel fokus.
"Förbättra avfallshanter-ingen och förbjud depon-ering. Det är en bättre väg", menar Magnus Huss, Plast- & Kemiföretagen.
">

EU-kommissionen vill minska användningen av plastpåsar och överväger olika förslag för att minska användandet av plastpåsar i butiker, etc. Bland annat har man föreslagit olika former av skatter eller förbud mot vissa typer av plastkassar.
Men plastbranschen slår tillbaka och menar att EU-kommissionen har fel fokus, när det gäller plastpåsar.
Organisationen PlasticsEuropes menar att kommissionens förslag straffar länder som, liksom Sverige, redan har en ansvarsfull och miljöanpassad hantering av plastpåsar. I sådana länder skulle ett förbud i stället innebära ökad miljöpåverkan.


"I Sverige återvinner vi plastpåsarna och de är därför ett miljömässigt bra alternativ. En papperspåse måste
återanvändas sju gånger för att ha lika låg miljöpåverkan som en plastpåse!, säger Magnus Huss, VD på Plast- & Kemiföretagen.
Den europiska plastbranschen tycker att EU i stället för att förbjuda eller straffbeskatta vissa typer av plastpåsar borde ställa krav på ökad återvinning och förbjuda att plastpåsar placeras på deponier.
"Vi i plastbranschen anser att agerandet mot plastpåsen tar fokus från det grundläggande behovet att förbättra avfallshanteringen i vissa EU-länder. Under den så kallade ´Green Week´ i Bryssel har vi därför framfört åsikten att EU i stället borde förbjuda deponering", berättar Magnus Huss.
Enligt EU:s uppgifter producerades enligt de senaste beräkningarna från 2008 3,4 miljarder ton plastpåsar och –kassar i hela Europa och EU menar att i de 27 medlemsländerna förbrukas i genomsnitt 500 plastkassar per person och år. Men dessa siffror vänder sig de europeiska plastbearbetarna (EuPC) mot – de menar att EU-kommissionen har fel i sitt faktaunderlag, när det gäller användningen av plastpåsar och klart överdriver antalet påsar per person.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-05-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Övriga Övrigt Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK