...
Bioplast spränger snart miljontonsvallen
Tillverkningskapaciteten av bioplaster ökar stadigt och i år förväntas 1-miljontonsvallen sprängas. (Bild: BASF)

Den globala produktionskapaciteten av bioplaster kommer att mer än fördubblas fram till år 2015 och redan i år beräknas den sammanlagda kapaciteten i världen att överstiga en miljon ton.
Det framgår av en studie, som industriorganisationen European Bioplastics gjort i samarbete med Hannovers yrkes- och konsthögskola, och som presenterades på interpack i Düsseldorf.


År 2010 var den globala tillverkningskapaciteten av bioplaster cirka 700.000 ton och enligt studien kommer den att växa till 1,7 miljoner ton år 2015. Utvecklingen hittills under år 2011 pekar på att årets kapacitet blir minst 900.000 ton och det mesta tyder på att bioplastindustrin kommer att spränga 1-miljontonsvallen redan i år.
"Den rådande positiva trenden vad gäller produktionskapaciteten gör att vi kan tillåta oss att anta att även de siffror, som presenteras i den här rapporten, kommer att överaskridas inom de närmaste åren", säger European Bioplastics VD Hasso von Pogrell.
En förklaring till den snabba tillväxten inom bioplaster är det ständigt ökande antalet applikationer och produkter, som använder bioplaster. Alltifrån förpackningar till bildetaljer, leksaker, möbler, mattor och eketronisk komponenter tillverkas i dag i bioplast och marknaderna bara växer. Förpackningar utgör en stor användargrupp för bioplaster och European Bioplastics noterar i sin studie att stora, globala varumärkesägare som Danone och Coca-Cola har lanserat uppmärksammade bioplastförpackningar på marknaden.
När det gäller geografiska marknader för bioplaster är Europa den största och kanske intressantaste marknaden. Det är också i Europa som den mesta och ledande forskningen kring och utvecklingen av bioplaster sker. Antalet produktionsanläggningar ökar däremot mest markant i Asien och Sydamerika, till stor del beroende på att det är där de stora tillgångarna på biobaserad råvara står att finna.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-05-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK