...
Sett och hört på interpack:
Nu märker bläckstråle säkert på icke-porösa ytor
Märkningen är gjord direkt på krymfilmen.
Det nya skrivhuvudet.
Des O´Neill (th) och Rüdiger Krambeer.

Att märka med inkjet på en yta som inte suger åt sig färgen är inte lyckat. Det ställer till exempel till problem när en förpackning krympfilmas och sedan ska märkas. För att det ska fungera krävs en etikett. På interpack lanserade Trident Industrial Inkjet en lösning.


Amerikanska Trident har utvecklat inkjetlösningar i många år och kunde på interpack visa en riktig intressant lösning för märkning på ickeporösa ytor. Skrivhuvudet heter 384JetNP och färgen AllWriteA5000. Dessa två komponenter gör det möjligt att skriva på till exempel vaxade ytor eller på krymfilmade trågförpackningar.
”Att reducera kostnaden är en tydlig trend överallt i branschen, och vår lösning gör det möjligt att märka med upp till fem gånger lägre kostnad”, berättar Des O´Neill som är European Business Manager på Trident.
”Vi jämför då med den normala lösningen, det vill säga etiketter”.
Skrivhuvudet är tillverkat av rostfritt stål och i en design som gör att det går att reparera om något går sönder. Skrivhuvuden brukar ta en del stryk i den tuffa industrimiljön, och det vanlig är då att man tvingas köpa ett nytt.
”Vi kan i dag skriva i storlekar upp till 50 millimeter, men en lösning som klarar 100 millimeter är på väg. Skrivhastigheten är en meter per sekund vilket räcker långt. Färgen är alkholbaserad och torkar på 10 sekunder utan hjälp, men på 5 sekunder med hjälp av en lufttork”.
Det är viktigt att färgen inte torkar i munstyckena och det har man lösta via piezoteknik som sänder ut pulser. Det gör att man kan återuppta märkningen direkt efter en paus. För att undvika att färgen torkar på ytan av skrivhuvudet finns en funktion som innebär att lösningsmedel rinner över det och vakuumsugs tillbaka. Inte en droppe spills.
Trident tillverkar bara skrivhuvudet. Den här lösningen fanns i en företagets samarbetspartners monter, Weber Marketing Systems som tillverkar industriella bläckstråleskrivare.
”Vi vet att det här är en lösning som marknaden vill ha”, kommenterade Rüdiger Krambeer, ansvarig för utveckling på Weber, när Packnyheter.se besökte montern. ”Man får en säker märkning som inte går att avlägsna och det här är dessutom en teknik som öppnar för märkning på metallytor”.
Weber Marketing Systems representeras i Sverige av ACT-Gruppen i Malmö.



Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2011-05-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Etikett/Märkning Förpackningsmaterial

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK