...
Nu slår vi svenskar pantrekord – igen!
Returpacks marknadschef Katarina Lundell föregår med gott exempel vid pantautomaten.
Pelle Hjalmarsson och Katarina Lundell vid Returpack är glada över att svenskarna blir allt bättre pantare.

Aldrig tidigare har vi pantat burkar och flaskor så flitigt i Sverige som under 2010!
Enligt färsk statistik från Returpack pantade vi i snitt 146 burkar och flaskor per person i fjol, vilket kan jämföras med året innan, då snittet låg på 144.
"Den kraftsamling som vi gjorde under förra året, då vi bland annat höjde panten på burken och ökade tillgängligheten, har därmed givit resultat", skriver Returpack i ett pressmeddelande.


Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, har som vision att alla burkar och flaskor, som säljs, också ska pantas. Under 2010 gjordes en rejäl kraftsamling, bland annat höjdes pantbeloppet på burken från 50 öre till en krona. Tillsammans med drygt 25 kommuner runt om i landet monterade man också upp specialdesignade pantbehållare för de som konsumerar sin dryck utomhus.
"Vi märker redan att våra extra insatser har givit resultat. Bland annat kan vi konstatera att återvinningen har ökat i nästan samtliga kommuner, som satsat på pantbehållare. Det höjda pantbeloppet har också påverkat i viss grad, men kommer att få ännu större genomslag under 2011, när antalet enkronasburkar på marknaden ökar", säger Pelle Hjalmarsson, VD på Returpack.
Av Returpacks statistik över pantningsfrekvensen i olika delar av landet framgår att Strömstad återigen är den svenska kommun, där man räknat per invånare pantar flest burkar och flaskor. Statistiken för 2010 säger att i Strömstad pantades det i snitt 1.398 burkar och flaskor per person i fjol. Men enligt Returpack handlar det egentligen inte om att Strömstadsbor är så mycket bättre pantare än andra, utan om den omfattande gränshandeln, som sker i kommunen.
"När vi tittar på statistiken på kommunnivå så vet vi att de kommuner, som har stora handels- och köpcentrum har en fördel. Strömstads höga pantnivå beror till stor del på de många turisterna och gränshandeln", säger Pelle Hjalmarsson.
Statistiken visar också att storstadsbor är sämre pantare än genomsnittet. Bland de tio största städerna i Sverige ligger endast Norrköping över snittet, med 160 pantade burkar och flaskor per person. Stockholm hamnar längst ner bland de större städerna med ett snitt på 121.
"Ungefär så här har det sett ut de senaste åren och det finns flera orsaker till det. Bland annat bor det fler unga människor i större städer och vi vet att de unga ofta är sämre pantare. Men det är väldigt kul att Norrköping ligger i topp bland de större städerna, eftersom det är här vi har vår fabrik och vårt huvudkontor", säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-06-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK