...
Cellcomb och SCA i samarbete kring ny livsmedelsabsorbent
 

Karlstadsföretaget Cellcomb har utvecklat en ny livsmedelsförpackning, som bygger på en specialutvecklad absorberande pappersmassa från SCA.
Den nya produkten kallas FoodPad och det är ett absorberande underlägg, som används vid paketering av kött, fisk och andra livsmedel. Underlägget, som består av förnyelsebara råvaror, bland annat den absorberande CTMP-massan Luna från SCA, suger upp vätska från livsmedlet. Det förbättrar hygienen, förlänger hållbarheten och gör att mindre livsmedel behöver kastas.


Företaget Cellcombs produktportfölj består till övervägande delen av laminerade engångsprodukter för sjukvården, äldreomsorgen och hygienmarknaden och FoodPad är företagets första produkt inom förpackningsområdet.
"Med FoodPad tar vi steget in i en ny bransch. Vi märker redan att intresset är stort, inte minst i Europa och Nordamerika. Därför tror vi att det här kommer att bli en av våra viktigaste produkter i framtiden", säger Göran Eriksson, marknads- och försäljningschef på Cellcomb.
SCA och Cellcomb har slutit ett långsiktigt avtal kring utvecklingen och produktionen av FoodPad. Cellcomb har bra kunskap om marknaden, medan SCA har tagit fram det maskinkoncept, som Cellcomb ska använda för att konvertera Luna till livsmedelsabsorbent.
Även SCA:s R&D-avdelning har varit engagerad i projektet och bland annat tagit fram testvätskor och testmetoder, som visar att Luna har samma funktion som andra jämförbara produkter på marknaden.
Cellcomb har fått 160.000 kronor i ekonomiskt bistånd från Tillväxtverket för att kunna upprätta en kvalitetssäker tillverkningsprocess av FoodPad. Pengarna fick man, sedan man tagit kontakt med Värmlandsklustret The Paper Province, vars så kallade tillväxtkontor ordnade kontakterna med och biståndet från Tillväxtverket. Pengarna kommer från ett speciellt program med syfte att öka tillväxten i små företag.
Testerna, som ska kvalitetssäkra tillverkningsprocessen av FoodPad, sker på The Packaging Greenhouse i Karlstad, ett helägt dotterbolag till The Paper Province. Forskare från Karlstads universitet finns också med i processen. Hela testprojektet kostar 320.000 kronor, varav alltså hälften kommer från Tillväxtverket och den andra halvan bekostas av företaget Cellcomb självt.
Cellcomb ska ha en maskin för tillverkning av FoodPad på plats i november. Då kommer Luna att levereras från SCA Östrand i färdigskurna storlekar. Sedan beläggs Luna med biofilm och PLA non-wowen, som gör att vätskan sugs upp och stannar i underlägget.
Tillväxtkontoret, som The Paper Province driver i samarbete med Karlstads universitet, bildades i januari 2011. Här erbjuds små och medelstora företag stöd i olika former. Det kan dels handla om kontakter med studenter, doktorander eller labbingenjörer för att undersöka, utveckla och testa idéer. Men det kan också handla om kontakter med andra aktörer och experter som kan hjälpa till med finansiering och marknadsintroduktioner, i Sverige och ute i världen
"Syftet med vårt tillväxtkontor är att fler innovationer ska bli produkter, som når ut på marknaden. Kontakterna med Cellcomb är ett konkret exempel på att The Paper Province bidrar till att stärka företagens och Värmlands konkurrenskraft", säger Linda Blomqvist, projektledare på The Paper Province.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-06-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK