...
Nu ska glaskeramiken sorteras bort innan förpackningsglaset återvinns
Sorteringshallens norra vägg vid återvinningsanläggningen i Hammar är riven och byggnaden ska förlängas för att rymma den nya utrustningen. Tillbyggnaden blir 22 meter hög.

Ett stort problem idag vid återvinning av förpackningsglas är så kallad "glaskeramik". Det är beteckningen på det glasliknande material, som finns i exempelvis spishällar, kokkärl, mikrovågsugnar, braskamins- och ugnsluckor, mm., och som dessvärre ofta "slinker med" och hamnar i Svensk GlasÅtervinnings insamlingsbehållare. Glaskeramik smälter inte som förpackningsglaset utan ligger kvar som osmälta "stenar" och vållar problem, när glasbruken ska tillverka nytt glas av det återvunna materialet.
Men nu ska det problemet röjas ur världen, när Svensk GlasÅtervinning investerar 18 miljoner kronor i en avancerad sorteringsanläggning.


"Hos våra kunder, glasbruken, ställer rester av glaskeramik till väldiga bekymmer då det inte smälter, utan ligger kvar som osmälta partiklar, ”stenar”, i glaset" förklarar Tomas Berg, teknisk chef på Svensk GlasÅtervinning.
Den nu beslutade mångmiljoninvesteringen innebär att Svensk GlasÅtervinning med nyutvecklad teknik ska göra glasråvaran mer attraktiv för de skandinaviska glasbruken. Med fyra nya sorteringsmaskiner och ombyggnad av en äldre maskin möjliggörs nu bortsortering av glaskeramik i återvunnet glas. Investeringen omfattar även utbyggnad av industrilokalerna i Hammar i södra Närke, där Svensk GlasÅtervinning har landets enda förädlingsanläggning för insamlat glas.
"Det blir allt viktigare för glasbruken att använda återvunnet glas vid nytillverkning. Vi gör nu denna kvalitetshöjande investering för att stärka vår konkurrenskraft. Men det är också viktigt att poängtera att vi även fortsättningsvis når bäst resultat när vi lyckas sätta stopp för glaskeramiken redan vid insamlingsbehållarna!", säger Frank Tholfsson, VD på Svensk GlasÅtervinning.
Ombyggnaden och installationen av den nya tekniken vid återvinningsanläggningen i Hammar påbörjades i juni och den nya maskinparken beräknas kunna tas i drift i augusti. Österrikiska Binder+Co AG, som är marknadsledande inom glassorteringsindustrin och mångårig leverantör till Svensk GlasÅtervinning, har totalentreprenad på maskinutrustning samt tillbehör och dess installation.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-06-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Glas Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK