...
SCA satsar på turkiska hygienmarknaden

Svenska skogs- och förpackningskoncernen SCA fortsätter sin satsning på hygienprodukter och har nyligen köpt in sig i två stora turkiska hygienföretag, vilka tillverkar blöjor, våtservetter, inkontinensskydd, mm.
"Turkiet är en viktig tillväxtmarknad med 70 miljoner invånare och en snabb befolkningsökning", säger Jan Johansson, VD och koncernchef för SCA.


Den första affären på den turkiska hygienmarknaden tillkännagav SCA i slutet av juni, då man meddelade att man förvärvar 50 procent av det turkiska hygienföretaget Komili från Y?ld?z Holding, som är Turkiets största livsmedelskoncern. Köpeskillingen uppgår till motsvarande 308 miljoner kronor på skuldfri bas.
Komili, som har en årsomsättning på cirka 530 miljoner kronor, är idag den fjärde största producenten av barnblöjor och mensskydd i Turkiet, och företaget har även verksamhet inom närliggande produktområden som våtservetter, tvål och schampo. Komili kommer att drivas som ett samägt bolag av SCA och Y?ld?z Holding. Transaktionen beräknas vara klar under tredje kvartalet i år, efter godkännanden av berörda myndigheter.
Häromdagen meddelade SCA vidare att man förvärvar 95 procent av det turkiska hygienföretaget San Saglik, verksamt inom inkontinensskydd, från familjeägda MT-gruppen. Köpeskillingen uppgår till motsvarande 95 miljoner kronor på skuldfri bas.
"Förvärvet av San Saglik kompletterar förvärvet av Komili och ger oss komplett produktportfölj inom personliga hygienprodukter i Turkiet", säger Jan Johansson.
San Saglik, som omsätter 100 miljoner kronor om året, har sedan bolaget startade 2008 snabbt tagit marknadsandelar och är idag näst störst inom inkontinensskydd i Turkiet. Förvärvet innefattar lokal produktion och starka varumärken och SCA har en köpoption på de återstående fem procenten av företaget.
Transaktionen beräknas vara klar under tredje kvartalet i år, efter godkännanden av berörda myndigheter.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-08-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Köp/Försäljning/Samgående Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK