...
Uppmärksammad japansk uppfinning:
Återvunna PET-flaskor blir radiakdetektorer!
 

Efter kärnkraftskatastrofen i Japan i mars har behovet av mätinstrument för radioaktiv strålning ökat explosionsartat i landet – och nu har passande nog en forskare vid universitetet i Kyoto konstruerat en strålningsmätare, som är mycket billig, som är lätt att producera – och där den aktiva delen är tillverkad av återvunna PET-flaskor!

Hemligheten bakom den annorlunda mätaren är att man lyckats framställa en speciell plastresin, till största delen baserad på PET från återvunna plastflaskor, vilken avger ett distinkt blått ljus, när den utsätts för radioaktiv strålning!
Flera japanska och internationella nyhetsbyråer rapporterar om den anmärkningsvärda uppfinningen, som gjorts av biträdande professorn Hidehito Nakamura vid Kyoto-universitetet i samarbete med japanska polymerkoncernen Teijin.
Den radiakkänsliga resinen har döpts till "Scintirex" och den ska nu användas av Teijin som sensor i strålningsdetektorer, för mätningar av radioaktiv strålning.
"Vi siktar på att ha en slutgiltig produkt klar till slutet av september", säger Toru Ishii på Teijin, enligt TT.
De första radiakdetektorerna innehållande "Scintirex", kommer enligt Teijins marknadsavdelning, att reserveras för officiella myndigheter samt företag, som har behov av att enkelt och snabbt kunna kontrollera personal, miljö, utrustning och produkter för eventuell radioaktiv strålning.
Priset per radiakmätare beräknas hamna på cirka 10.000 yen (knappt 900 kronor), vilket är en tiondel av kostnaden för andra, mer konventionella, radiakdetektorer.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-08-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK