...
Nu gör finska Stromsdal comeback under nytt namn och med nya ägare
F.d. Stromsdal Bruk, numera Premium Board Finland, är vackert beläget i staden Juankoski i östra Finland.
Barriärkartongen Tecta blir huvudattraktionen i "Nya Stromsdals" produktion.
">
Kartongen Strompack är en förpackningskartong med dubbelt bestruken framsida.
Med bestrykningar på både fram- och baksida lämpar sig Stromcard för applikationer med tryck på två sidor.

Finska kartongproducenten Stromsdal, som gick i konkurs för drygt två år sedan (läs här), gör nu comeback på marknaden! Bruket har fått nytt namn – Premium Board Finland – och nya ägare och nu satsar man på tre olika kartongkvaliteter, där den tidigare prisbelönade (läs här) biologiskt nedbrytbara barriärkartongen Tecta är huvudattraktionen.
"Förpackningar i Tecta är miljövänliga alternativ till livsmedelsförpackningar av plast eller plastlaminerad kartong. Dessutom är tryckbarheten av högsta klass, vilket innebär att förpackningarna är effektiva reklampelare på hyllorna"”, säger kartongbrukets nye VD Val Samoriz, som också leder holländska investeringsgruppen Pehami, kartongfabrikens nya ägare..


Just innan Stromsdal på grund av finanskrisen tvingades upphöra med driften i slutet av år 2008, gjordes en grundlig renovering av bestrykningsmaskinen i brukets kartonglinje. Den renoveringen har de nya ägarna stor nytta av, eftersom den gör att produktkvaliteten är bättre idag, än innan nedläggningen! Bestrykningsmaskinen har idag en kapacitet på cirka 100.00 årston, medan själva kartongmaskinens kapacitet är 80.000 ton per år.
Tecta, som är en vattenbaserad dispersionsbelagd barriärkartong, är specialutvecklad för livsmedelsförpackningar och godkänd för direktkontakt med mat. Förpackningar av Tecta kan användas utan extra innerpåsar eller plastfolier. Kartongen är gjord av nyfiber och det vattenbaserade bestrykningsskiktet är beständigt mot vattenånga och fetter och innehåller inte fluorkemikalier, tungmetallföreningar eller vaxer.
"Tecta kan t.ex. användas till förpackningar för bageriprodukter, sallader, färdigmat, smörgåsförpackningar och frysta produkter. Bestrykningsskiktet kan värmeförseglas och limmas och om det krävs ett genomskinligt fönster i förpackningen kan det göras av biologiskt nedbrytbar film, som lämnar gott om rum för tryck och varumärkesinformation", säger Val Samoriz.
Tecta finns i tre versioner, som täcker alla behov från frysta och kalla produkter till förpackningar som skall kunna värmas upp i mikrovågsugn eller ugn.
Förutom Tecta tillverkas ytterligare två pigmentbestrukna kvalitetskartonger vid bruket – Stromcard och Strompack.
"Strompack är en så kallad GC2-förpackningskartong med en dubbelbestruken framsida och obestruken baksida, medan Stromcard är en helt bestruken kartong med en bestrykning på ena sidan och två på den andra", berättar Val Samoriz.
Premium Boards kartongbruk har en "grön" produktion med ett litet koldioxidavtryck. Både råmaterial och energi härstammar från förnyelsebara källor och brukets produkter är återanvändbara i sin helhet efter användning. Produktionen är flexibel eftersom bruket har separata maskiner för produktionen av baskartong och bestrykning. Kartongmaskinen producerar falskartong med tre lager, där det mittersta lagret består av mekanisk massa och de yttre lagren av kemisk massa. Den moderniserade och 2,45 meter breda bestrykningsmaskinen kan bestryka båda sidorna samtidigt och producera en helt symmetrisk fullbestruken kartong av hög kvalitet. Bestrykningsstationerna erbjuder dessutom olika bestrykningsmetoder som till exempel blad- och stavbestrykning.
"Kartongen görs av nyfiber av gran samt av massa och vattenbaserade kemikalier i bestrykningsskiktet. Både den granved, som vi använder i produktionen och den massa, som vi köper från massabruk i närheten, härstammar från lokala, certifierade skogar", säger Val Samoriz.
Den ånga som kartongbruket behöver produceras i en biobränslepanna som använder biomassa samt biprodukter både från externa sågverk och själva bruket, som till exempel bark, träflis och bioslam. Alla biobränslen anskaffas lokalt. Kraftverket producerar också värme för den närliggande staden Juankoskis fjärrvärmeverk.
Ägarkonstellationen bakom Premium Board Finland uppges ha satsat 11 miljoner euro (cirka 108 miljoner kronor) i projektet och i mars i år förvärvade man den förra kartongtillverkaren Stromsdal Oy:s tillgångar. I början av sommaren startade sedan produktionen, vilken är inriktad på kunder som behöver ekologiskt sunda förpackningar av hög kvalitet, huvudsakligen inom mat-, kosmetik- och hälsovårdsindustrin.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-08-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK