...
AMI listar Europas toppföretag inom plastförpackningar:
Amcor ohotad etta genom uppköpet av Alcans flexibla förpackningsenheter
 

Australiensiska Amcors europeiska bolag är störst i Europa inom tillverkare av plastförpackningar. Det framgår av en undersökning, som marknadsinstitutet Applied Market Information Ltd (AMI) har genomfört och där man har listat de 50 största tillverkarna av plastförpackningar i Europa under år 2010.
AMI konstaterar i sin rapport att branschen tycks ha återhämtat sig snabbt efter konjunkturnedgången för ett par år sedan, samtidigt som flera fusioner och förvärv genomförts i branschen.


Den största förändringen, som skett de senaste åren, är att Amcor genom sitt uppköp av kanadensiska aluminiumkoncernen Alcans flexibla förpackningsverksamheter förstärkt sin ställning på den europeiska plastförpackningsmarknaden och nu är den klart ledande tillverkaren inom området räknat efter företagsvärde.
Andra viktiga förändringar, som betonas i undersökningen, är finska Huhtamäkis avyttrande av samtliga sina verksamheter inom styva plastförpackningar och brittiska RPC:s uppköp av danska Superfos, liksom Rexams beslut att avyttra vissa plastförpackningsenheter inom livsmedel för att istället fokusera på plastförpackningar inom kosmetika och hälsa.
På andra plats i AMI:s topplista över plastförpackningsproducenter i Europa år 2010 kommer Alpla från Österrike/Tyskland och på tredje plats kommer amerikanska Sealed Air Corporations europeiska verksamheter.
RPC från UK hamnar på sjätte plats i listan, men AMI påpekar att RPC:s uppköp av Superfos, som inte var klart förrän i februari 2011, under innevarande år troligen kommer att flytta upp den brittiska plastförpackningskoncernen i nivå med Sealed Air, dvs. till en årsomsättning i trakten av drygt en miljard euro.
Av övriga plastförpackningsproducenter på tio-i-topp-listan för år 2010 återfinns franska Aptar Group på fjärde plats och brittiska Linpac på femte. På sjunde plats ligger österrikiska Constantia Flexibles, på åttonde tyska Klöckner Pentaplast, på nionde enda nordiska företag – isländska Promens – och sist på tio-i-topp finns brittiska APPE.
De sammanlagt 50 företagen, som finns listade i undersökningen, svarar enligt AMI för en tredjedel av den totala försäljningsvolymen av plastförpackningar i Europa, och det motsvarade under år 2010 ett totalt värde av 21 miljarder euro. Vidare använde de 50 företagen sammanlagt mer än 6,5 miljoner ton polymermaterial till sina förpackningar och man hade tillsammans tillverkning i mer än 730 fabriker runt om i Europa.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-08-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK