...
Stora Enso är nu tredje störst i världen

Finsk-svenska skogs- och papperskoncernen Stora Enso har nu klättrat upp från femte till tredje plats på topplistan över världens producenter och konverterare av papper och massa. Det framgår av den topp-100-lista, som publicerats i magasinet PPI (Pulp and Paper International).
Listan toppas, liksom föregående år, av International Paper (IP) med konsumentgiganten Procter & Gamble på andra plats.


Av företag förutom Stora Enso, som är hemmahörande eller verksamma i Skandinavien, hamnar SCA på sjätte plats, UPM på sjunde, Smurfit-Kappa på nionde och Mondi på tionde plats.
Övriga företag med nordiskt eller skandinaviskt ägande eller verksamhet kommer längre ned på topp-100-listan med följande placeringar: Cascades (22), M-real (26), Norske Skog (30), Holmen (47), Myllykoski (55), Billerud (67) och Korsnäs (72).
PPI påpekar i sin presentation av topp-100-listan att det faktiskt bara finns två nykomlingar på listan jämfört med föregående lista: kinesiska Shandong Bohui, som hamnar på 94 plats och portugisiska Altri på 98:e plats.
PPI poängterar också i sin analys att kinesiska pappersföretag inte oväntat har klättrat på listan. Koncernen Nine Dragons leder som väntat den kinesiska "pappersligan" med en 31:a plats, vilket är den hittills högsta placering någon kinesisk papperstillverkare uppnått på listan. Nine Dragons har de senaste åren klättrat till sin nuvarande position från en 44:e plats 2009 och en 39:e plats i fjol.
Bland övriga kinesiska pappersföretag, som klättrar på listan, kan nämnas Shandong Chenming på 35:e plats och Lee & Man på 46:e plats.
Det är inte bara kinesiska pappersföretag, som ökar sina marknadsandelar på den globala marknaden, påpekar PPI. Indiska BILT (Ballapur Industries Limited) ökade i fjol sin omsättning från 566 miljoner dollar till drygt 834 miljoner dollar vilket resulterade i ett avancemang på listan från 95:e till 84:e plats.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-09-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK