Multinationella våg- och doseringsspecialisten Ishida har utvecklat vad man betecknar som världen minsta multivåg. Vågen är specialdesignad för vägning och dosering av små produktmängder inom främst livsmedel.
Den nya "Lilliput"-vågen, som har beteckningen CCW-M-214, används nu av bland annat Unilever Bestfoods vid deras anläggning i Duppigheim i Alsace, för att väga och dosera torkad svamp till påsar med Knorrs torkade såser. Lilliput-vågen används också i Holland för att väga och dosera små, men värdefulla, blomfröer och i Schweiz, där den används till fjäderlätta tandvårdsprodukter.
CCW-M-214-vågen har en kompakt design på 650 mm x 650 mm och är försedd med 50 centiliters trattar och 14 våghuvuden. Vågen klarar upp till 120 exakta vägningar per minut för vikter mellan 0,7 och upp till 40 g. Vid så små vikter kan inte bara stötar och vibrationer utan till och med små luftströmmar påverka vägningarna, så modellen man använder på Knorr Unilever Bestfoods i Duppigheim blev fast förankrad med en robust arm.
Innan man skaffade sin Ishida Lilliput-våg använda Bestfoods i Duppigheim en volymdoseringsmaskin för att dosera de blott 1,5 gram med torkad svamp som ska tillsättas varje påse med Knorrs Chausseursås. Men vikten blev aldrig exakt i volymdoseringen och man fick in klagomål på att det var för lite svamp i såsen. Den torkade svampen gick också lätt sönder och bildade ett fint damm, som smutsade ner anläggningen och försämrade förseglingarna i påsarna.
Med den nya minivågen har man kommit ifrån problemen med för lite svamp i såsen och med nedsmutsningen och enligt Laurent Ghesquière, chef för avdelningen för torkade växtprodukter, har man dessutom kunnat öka produktionstakten med tio procent.
Unilever Bestfoods anläggning i Duppigheim producerar 65.000 ton soppor och såser varje år, varav 27.000 ton i form av torkade produkter.
Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com