...
Jesper från Hallsberg blev årets pantletare - pantade burkar och flaskor för 30.000 kr
Returpacks Katarina Lundell gläds åt årets rekordpantning i pantletartävlingen.

Drygt 400 barn runt om i Sverige har extraknäckt som pantletare i sommar. Det är fjärde året som Returpack har engagerat barn och unga i sin pantletartävling.
I år slogs alla rekord, totalt pantade barnen för 180.000 kronor, vilket är 70.000 kronor mer än förra året.
Bäst av alla var Jesper, 12 år, från Hallsberg som pantade för nästan 30.000 kronor, eller mer exakt 29.787 kronor.


Returpacks pantletarkampanj startade i juni och pågick fram till slutet av augusti. Barn från hela Sverige tävlade om vem som kunde panta flest burkar och PET-flaskor.
Årets tävling var hårdare än någonsin, de tre i toppen pantade för över 20.000 kronor var.
"Resultatet är verkligen imponerande! Antalet är så stort, att det är svårt att visualisera, men om man skulle lägga alla burkarna och flaskorna på rad så skulle det räcka mellan Stockholm och Göteborg", säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.
Aldrig tidigare har någon av deltagarna i Returpacks pantletarkampanj lyckats samla ihop så mycket pant som Jesper. Förutom de 29.787 kronorna han har tjänat ihop, vinner han en specialdesignad pantamera-cykel.
"Det var en spännande tävling. Jag var inne på pantameras hemsida varje dag och fyllde i hur mycket jag hade pantat för. Mycket av panten samlade jag in på hundutställningar och på stranden", berättar Jesper.
På andra plats i pantletartävlingen kom 11-årige Daniel från Åhus, som fick ihop burkar och PET-flaskor till ett värde av 20.570 kronor, tätt följd av en "veteran" – Joel Lundin från Luleå, som för andra året i rad belade tredje platsen i Returpacks pantletartävling, den här gången med insamlade pantförpackningar för 20.154 kronor.
I Sverige är vi bland de bästa i världen på att panta – nästan nio av tio burkar och flaskor återvinns. Miljövinsten när det gäller återvinning av aluminiumburkar och PET-flaskor är mycket stor. Genom att återvinna en aluminiumburk sparar man hela 95 procent av den energi som går åt för att tillverka en helt ny.
"Barn och unga är mycket viktiga i vårt arbete för att nå en högre återvinning. Av de drygt 400 barn som anmält sig som pantletare i sommar har 117 registrerat sin pant på vår hemsida och pantat för sammanlagt 180.000 kronor under ett par månader. Det är både en stor vinst för miljön, men även ett bra sätt att uppmärksamma att pant är pengar", säger Katarina Lundell.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-09-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK