...
Global standard för ekodesign:
Tänk grönt redan vid ritbordet!
 

Nu finns en ny standard som gör det enklare att få med miljöaspekter redan vid utvecklingen av en ny produkt. Standarden kopplar en mer hållbar produktutveckling till ett företags övergripande miljöledningssystem.
Standarden, som finns tillgänglig hos SIS (Swedish Standards Institute), kompletterar miljöledningssystemet ISO 14001 och bland företag och organisationer, som deltagit i arbetet att ta fram den nya standarden, märks bland annat SCA och Tetra Pak.


Den nya globala standarden för ekodesign, som har namnet "Miljöledningssystem – Vägledning för att integrera ekodesign", handlar om att minska miljöpåverkan både vid tillverkning och användning av nya produkter.
"Nu handlar det om att bygga in miljötänket i själva produkterna och hur de ska användas. Det är när hållbarhetsarbetet blir en del av ett företags produktutveckling och man börjar tänka grönt redan vid ritbordet som vi ser de stora effekterna", säger Karin Bagge, projektledare på SIS.
Standarden för ekodesign ger vägledning om hur produktutveckling och ekodesign kan integreras i en organisations miljöledningssystem. Det är en utveckling av de avsnitt som handlar om produkter i miljöledningsstandarden ISO 14001.
"Om du arbetar på ett tillverkande företag finns nu en vägledning för hur du kan förbättra produkternas miljöegenskaper. Standarden beskriver ett systematiskt arbetssätt och hur det hänger ihop med övrigt miljöledningsarbete", förklarar Karin Bagge.
De organisationer, som har deltagit i arbetet med att ta fram standarden, är ABB, Bombardier Transportation Sweden, Chalmers, Extracon, Försvarets Materielverk, IT-Forskningsinstitutet Viktoria, Linköpings universitet, Naturvårdsverket, Nevén Miljökonsult, Posten, SCA Hygiene Products, Swerea IVF, StandSam, Tetra Pak, Volvo Construction Equipment och ÅF.
Både standarden för ekodesign (SS-EN ISO 14006:2011) och standarden för miljöledning "Miljöledningssystem – Krav och vägledning" (SS-EN ISO 14001:2004) finns tillgängliga hos SIS, vars hemsida du når genom att klicka här.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-09-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK