...
Tysk-brasilianskt samarbete kring tillverkning av grön PE
Flaska tillverkad av 100 procent bioplast från Braskem.

Brasilianska företaget Braskem, som är en ledande global tillverkare av biopolymerer, och tyska FKuR, ledande producent av biopolymerer/kompounder för flexibla förpackningar och styva tillämpningar, har träffat en överenskommelse rörande tillverkning av så kallad "grön" polyeten.
Partnerskapet kommer enligt ett pressmeddelande att utmynna i de första skräddarsydda kompounderna baserade på "grön" PE, som blir tillgängliga i Europa.


Braskem har letat efter en erfaren partner för att öka sin marknadsandel i Europa samt för att utveckla högvärdiga produkter för en bred flora av applikationer.
"Vi valde FKuR som samarbetspartner då de har en omfattande erfarenhet av kompoundering av polyolefiner och biopolymerer och bred marknadskunskap om förnyelsebara plaster och polymerer", säger Fabio Carneiro, marknadsansvarig för förnyelsebara kemikalier inom Braskem.
"Avtalet med Braskem är ett väsentligt och viktigt steg för oss för att utveckla och bredda vårt program. Kompoundering av grön PE är en logisk utveckling av vår globala expansion och vår företagsfilosofi ´Plastics –made by Nature´", säger FKuR:s VD Edmund Dolfen.
Braskem blev 2010 världens första producent av LLDPE och HDPE från förnyelsebara råvaror. Den etanol, som används för att göra Braskems gröna PE, härstammar från sockerrör odlade i Brasilien. Den förnyelsebara andelen per produkt kan uppgå till 100 procent beroende på tillämpning och upp till 2,5 ton koldioxid per ton PE kan på detta sätt fångas in. Detta reducerar således växthusgasutsläppen. Ytterligare en fördel är att grön PE är återvinningsbar till 100 procent i befintliga processer. Den koldioxid som har fångats in, ligger dessutom lagrad i den färdiga produkten under hela dess livscykel.
Egenskaperna hos Braskems gröna PE är likvärdiga med traditionella fossilbaserade polyetenkvaliteter. Detta betyder bland annat att grön PE ej föranleder nyinvesteringar och att bioplasten kan användas på befintlig utrustning utan några justeringar, vilket är viktiga fördelar för processindustrin.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-09-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK