...
Professorsbyte vid Förpackningslogistik i Lund:
Gunilla lämnar över stafetten till Annika!
Foto: Bo Wallteg

Förpackningsprofilen Gunilla Jönsson, sedan 1995 professor i förpackningslogistik vid LTH (Lunds Tekniska Högskola) har nu frånträtt sin tjänst och lämnat över stafettpinnen och professuren till efterträdaren Annika Olsson.
Skiftet skedde den 1 maj i år, men Gunilla Jönsson har dock inte lämnat LTH och förpackningsvärlden helt. Direkt efter det att hon lämnat sin professur blev hon nämligen återanställd till 20 procent som seniorprofessor!


"Det här är egentligen idealiskt! Jag har fått vara med och bygga upp något jag älskar och brinner för, jag har fått den efterträdare jag ville ha och det blir inget abrupt slut – jag får vara med även i framtiden!", säger Gunilla Jönsson.
När man ser tillbaka på den moderna svenska förpackningshistorian är det ett antal personer som kan ses som starka drivkrafter för utvecklingen. En av dem är utan tvekan Gunilla Jönson, som sedan mitten av 60-talet varit med och påverkat industrin i övergripande frågor.
Professuren i förpackningslogistik vid LTH inrättades 1995 och kunde bli verklighet tack vare en generös donation av dåvarande koncernchefen vid SCA Bo Rydin. Dessförinnan hade man haft en adjungerande professur i ämnet transportförpackningar vid högskolan – en tjänst som Gunilla Jönsson innehade i sex år, innan den fasta professuren blev verklighet.
Gunilla Jönssons efterträdare Annika Olsson har varit verksam inom Förpackningslogistik på LTH sedan år 2000. Dessförinnan hade hon varit verksam ute i industrin, bland annat på Tetra Pak, i 15 år. Steget från den krassa industriella verkigheten in i den akademiska världen var inte alltid så lätt, men Annika Olsson hade en utmärkt handledare i Gunilla Jönsson och de två viljestarka profilerna har arbetat nära tillsammans. Det har också varit Gunilla Jönssonss önskan att Annika Olsson skulle efterträda henne på professorsstolen, vilket nu alltså skett.
"Att få den här professuren med min industriella bakgrund känns fantastiskt", säger Annika Olsson.
Avdelningen Förpackningslogistik vid LTH har idag byggt upp ett internationellt rykte och erkännande, som bland annat resulterat i att man i dag ger kurser utomlands. Man har dessutom fått beviljat ett så kallat Erasmus Mundus Masterprogram av EU, ett program som man startar nu i höst.
Tidningen nord emballage har träffat Gunilla Jönsson och Annika Olsson på arbetsplatsen i Lund och i nr 6 av tidningen, som nu är ute, finns ett längre reportage samt intervjuer med de båda förpackningsprofessorerna.



JERRY PETTERSSON/BO WALLTEG

Publicerad: 2011-09-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK