...
Fusionen Arla + Milko kan snart bli verklighet

Storfusionen mellan mejeriföretagen Arla och Milko, som vi tidigare skrivit om (läs här) har tagit ett stort steg mot förvekligande, sedan Arlas representantskap på ett möte i tyska staden Bolthagen fattat ett formellt beslut om att man vill att fusionen ska genomföras.
Tidigare har Milkos medlemsbönder fattat samma beslut och att Arlas medlemmar nu också godkänner samgåendet har kommit som en lättnad för det ekonomiskt hårt drabbade Milko.


"Jag känner lättnad även om beslutet var väntat. Ända sedan det blev uppenbart att vi inte kan driva Milko vidare har jag kämpat för den här lösningen, eftersom det innebär att samtliga Milkomedlemmar erbjuds en möjlighet att fortsätta med mjölkproduktion", säger Milkos ordförande Lars Reyier i ett pressmeddelande.
Arla skriver i ett pressmeddelande att sammanlagt 154 förtroendevalda Arlabönder från Sverige, Danmark och Tyskland varit samlade i den tyska staden Boltenhagen för att under två dagar diskutera och fatta beslut om olika framtidsfrågor för Arla. När Milkofusionen avhandlades godkände representantskapet efter en kortare debatt förslaget med villkoret att fusionen ska godkännas av Konkurrensverket.
"Det var ett väntat och samtidigt glädjande beslut av representantskapet. Nu har Arla och Milko fattat samtliga nödvändiga beslut för samgående", säger Arlas ordförande Åke Hantoft.
Det avgörande beslutet om fusionen ligger nu hos Konkurrensverket.
"Vid ett nej till fusionen från Konkurrensverket står lantbruket i Sverige, Milkobönderna i synnerhet och Arla inför en helt ny och mycket olycklig situation, som alla parter måste försöka finna lösningar på. Men jag kan garantera att vi kommer att göra vårt yttersta för att alla Milkos medlemmar ska vara välkomna som medlemmar i Arla", säger Åke Hantoft.
Rent formellt handlar Arlas representantskaps nu fattade beslut om godkännande av fusionsplanerna om att Arla bildar en "Region Norr" som en av fyra regioner i Sverige fram till våren 2013, då Arla ser över de svenska regionstrukturen för att nå en jämnare medlems- och mandatförening mellan regionerna. Beslutet innebär att representantskapet utökas under en övergångsperiod (till nästa val 2013) med fem platser, vilka tillfaller Milko. Milko får under denna period också en plats i Arlas koncernstyrelse.
Konkurrensverket lämnar besked om fusionen senast den 27 oktober. Vid ett godkännande tar det fem arbetsdagar innan fusionen mellan föreningarna formellt träder i kraft varefter Milkobönderna blir medlemmar i Arla och får samma mjölkpris som de nuvarande Arlabönderna.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-10-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående Livsmedel Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK