...
Scans svenska bacon får inte märkas med "Svenskt kött"-märket!

I våras skrev vi om hur svenska kött- och charkproducenten Scan varit med om att ta fram en ny märkning för svenska charkuteriprodukter (läs här), som ska garantera att köttet är producerat, processat och förpackat i Sverige.
Men nu visar det sig att förpackningarna med en av Scans mest "svenska" produkter, nämligen bacon, inte får förses med "Svenskt kött"-märkningen!


Scans bacon, som visserligen kommer från svenska grisar, vilka slaktas och styckas i Sverige, slutprocessas nämligen vid Scans polska anläggning i Swinoujscie, där köttet skivas och förpackas. Därmed är baconet också diskvalificerat från "Svenskt kött"-märkningen enligt det regelverk, som Scan själva varit med om att ta fram! Det skriver ATL, Lantbrukets affärstidning.
Enligt det regelverk, som sattes upp för att en charkprodukt ska få använda den nya märkningen på förpackningarna, ska "all köttråvara i produkten vara från gris, nöt, och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och hela produkten tillverkad och förpackad i Sverige".
Scans kommunikationsdirektör Margareta Thorngren säger till ATL att frågan om produkterna kan förpackas någon annanstans än i Sverige inte ansågs som speciellt viktig, när man drog upp riktlinjerna och regelverket för den nya kött-märkningen och att det var viktigare för Scan att den nya gemensamma symbolen blev verklighet än den exakta formuleringen av kriterierna. Och nu har alltså Scan råkat ut för debaclet att deras svenska bacon inte får märkas med "Svenskt kött", eftersom det förpackas i företagets polska anläggning...
"Vi får försöka märka förpackningarna på andra sätt för att visa att de innehåller svenskt kött. Ett exempel kan vara att trycka en svensk flagga på baconpaketet för att visa köttets ursprung", säger Margareta Thorgren.
Men samtidigt kommer Scan att verka för att en förändring av regelverket kommer till stånd, så att fokus ligger på ursprungsland och mindre vikt läggs på var produkterna förpackas.
"Nu har märkningen kommit till stånd och vi känner att vi kan ta upp frågan om ändring av kriterierna på agendan. I de möten där jag påtalat det här, ser jag att det finns personer som ser det på ett annat sätt. Ändras inte kriterierna får vi respektera det och avstå från märkningen på bacon", säger Margareta Thorngren till ATL
Det kan dock bli svårt för Scan att få med sig övriga intressenter – bland annat Svenskt Kött, LRF, ICA, Coop, Axfood och Bergendahls – på en ändring av kriterierna. Dessutom visar en undersökning att för konsumenterna är det viktigt att kopplingen mellan charkuteriprodukter och svenskmärkningen täcker hela kedjan "från jord till bord".
"Jag har stor respekt för den uppfattning konsumenterna gett uttryck för. Undersökningen visar tydligt att de vill att reglerna ska se ut som i dag. Handeln har också uttryckt att de vill ha hela kedjan", säger Maria Forshufvud, VD på branschföreningen Svenskt Kött, till ATL.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-10-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Livsmedel Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK