...
Tetra Paks "gröna" skruvkork bäddar för nordisk lansering av bioplastkomponenter
Tetra Paks vätskekartongförpackning för Nestlés Ninho är den första som försetts med den nya bioplastkorken.

Som packnyheter.se tidigare berättat om, har Tetra Pak tillsammans med petrokemiföretaget Braskem i Brasilien utvecklat en skruvkork i bioplast, avsedda att användas av Nestlé Brasilien på några av deras mjölkförpackningar (läs här).
Nu har skruvkorken applicerats på vätskekartongförpackningarna till Nestlés varumärken Ninho och MolicoUHT i Brasilien och lanseringen bäddar för att Tetra Pak ska producera förpackningar med bioplastkomponenter även i Norden.


"Detta är Tetra Paks första lansering med förnybar plast och vi ser framöver att andra förnybara råvaror som finns tillgängliga i Europa ska kunna användas som bas för tillverkningen. Intresset är mycket stort hos våra kunder för detta och vår ambition är att lansera förnybar plast i Norden så snart det är möjligt, beroende framför allt på materialtillgång men även på viss teknologiutveckling", säger Jonny Olsson, VD för Tetra Pak i Norden.
Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande rörande den brasilianska lanseringen att det är första gången som växtbaserad polyetylen används i kartongförpackningar. Tetra Pak använder sig löpande av allt högre andel växtbaserade plaster och förväntar sig med tiden att kunna erbjuda ett sortiment förpackningar som är till 100 procent tillverkade av förnybart material.
"Detta är ett viktigt steg på vår resa mot förnybarhet. Våra kartongförpackningar har redan en stark miljöprestanda och nu med introduktionen av skruvkork i förnybar polyetylen och vårt engagemang för att utöka användningen till andra plastkomponenter blir snart en förpackning tillverkad av 100 procent förnybart material verklighet", säger Dennis Jönsson, Tetra Paks koncernchef.
Den nya polyetylenen i den brasilianska skruvkorken har utvecklats av Braskem, Brasiliens största petrokemiföretag, och tillverkas av sockerrörsderivat, som polymeriseras till plast. Genom att basera tillverkningen på en förnybar råvara minskas klimatpåverkan från produkterna jämfört med produkter baserade på fossil råvara.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-10-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK