...
En svart nyhet med ett ljust budskap...
Vid studien gjordes provtryck med TAC på mellan 360 procent och 220 procent.
Erfarna tryckare fick studera tryckresultaten, men kunde inte så någon skillnad i svärtan på de olika tryckproven.

Svart behöver inte vara så svart för att se svart ut… Låter det kryptiskt? Nåja, det hela är ganska enkelt och till och med ganska revolutionerande!
Det rör sig i princip om hur mycket tryckfärg som behövs för att få fram "djup svärta" vid tryck på papper, förpackningar och andra substrat. En studie, som gjorts av belgiska VIGC (Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie), visar att man väsentligt kan reducera det så kallade TAC (total area coverage) och på så sätt spara tryckfärg, utan att man upplever någon skillnad i svärtan i tryckresultatet.


Normalt används mellan 320 och 360 procents TAC, men VIGC:s studie visar att man kan få samma effekt med så låg TAC som 260 procent och till och med 220 procent. Detta innebär att den globala tryckindustrin skulle kunna spara enorma summor utan att tryckresultaten skulle upplevas som sämre.
"Vi ville ta reda på hur lågt man kan gå i TAC, innan man ser en oacceptabel skillnad. Slutresultatet var fantastiskt – den gamla sanningen om TAC mellan 320 och 360 procent gäller inte längre, förutsatt att man ställer in tryckprofilerna på rätt sätt", säger VIGC:s VD Eddy Hagen.
Vid undersökningen studerade man effekterna av sänkt TAC hela vägen via digitala skärmar och provtryck fram till praktiskt tryck. De färdiga tryckresultaten presenterades för ett antal tryckare och resultaten var häpnadsväckande: ingen såg någon större skillnad mellan tryckta bilder med 360 procents TAC och de med 260 procents TAC. En förpackningstryckare, som regelbundet trycker förpackningar för choklad och godis, menade till och med att tryck med 220 procents TAC uppvisade bäst svärta!
Om resultaten av VIGC:s undersökning håller streck, så är det verkligen en "svart" nyhet med ett ljust budskap, som skulle kunna innebära stora besparingar för hela den globala grafiska industrin.
"Tryckfärgskostnaden utgör mellan två och fem procent av kostnaden för det trycka materialet. Om man på grundval av vår undersökning minskar färgförbrukningen med 10 procent så skulle det enbart här i Belgien innebära en besparing på mellan 6 och 15 miljoner euro och på global basis skulle besparingarna kunna bli mer än en miljard euro. Till detta kommer förstås en stor miljöbesparing", säger Eddy Hagen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-10-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Maskin och Utrustning Övriga Övrigt Prepress

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK