...
Nu är det klart:
Konkurrensverket säger ja till fusionen mellan Arla och Milko

Nu är det definitivt klart med mejerifusionen mellan Arla och Milko – detta sedan Konkurrensverket sagt ja till sammanslagningen.  Konkurrensverket menar att samgåendet inte stärker Arlas redan starka ställning på marknaden mer än vad som skulle skett om Milko gått i konkurs och därmed anser man att fusionen – under förutsättning att ett antal villkor uppfylls – kan godkännas.
Men det konkurrerande mejeriföretaget Skånemejerier är kritiskt till fusionen, som man menar hämmar konkurrensen på den svenska mejerimarknaden.


Konkurrensverkets beslut innebär att redan från den 1 november kommer man att påbörja arbetet med att inlemma Milko i Arla. Från det datumet är Milko-bönderna medlemmar i Arla och efter hand kommer sedan Milkos varumärken att ersättas med Arlas varumärken.
De villkor, som Konkurrensverket satt upp för att fusionen ska få genomföras, är bland annat att Arla ska sälja av en del av Milkos varumärken samt att mejeriet Grådö i Hedemora ska säljas till någon annan mejeriaktör.
Även om Konkurrensverkets beslut var väntat, så anser man från konkurrerande Skånemejeriers sida att beslutet innebär en snedvridning av konkurrenssituationen på de svenska mejerimarknaden.
"Konkurrensverkets ansvar är stort: att se till att konkurrensen inte helt försvinner från den svenska mejerimarknaden. Vi frågar oss bara hur det ska gå till. Utvecklingen är oroande. Det ska råda sund konkurrens på marknaden till nytta för konsumenterna. Framtiden får utvisa om det blir så", säger Skånemejeriers styrelseordförande Anders Olsson i ett pressmeddelande.
Skånemejeriers VD Björn Sederblad är orolig för att Arla med en marknadsandel på 70 procent prismässigt kan konkurrera ihjäl andra aktörer och pressa ner mjölkpriset till en nivå där flera mjölkbönder tvingas lägga ner sin verksamhet.
Från böndernas riksorganisation LRF togs däremot Konkurrensverkets beslut emot med öppna armar.
"Det här är glädjande för bönderna, som har levt med osäkerheten länge, och som nu kan jobba vidare. Det kommer fortfarande att vara en tuff tid för Milkos bönder, men det här var ett steg i rätt riktning. Jag hoppas nu att mjölkproduktionen i det berörda området ska få en positiv utveckling", säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressuttalande.
De första konkreta planerna på ett samgående mellan Arla och Milko började ta form i somras, sedan det ekonomiskt ansträngda Milko vänt sig till Arla för att undersöka möjligheterna till ett samgående (läs här) och tog sedan ett stort steg mot förverkligande, när Arlas representantskap i början av oktober godkände fusionsplanerna (läs här).


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-10-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK