...
Snart dags för skoltävlingen Pantresan
Eleverna i klass 3B på Långbrottsskolan i Åtvidaberg vann Pantresan 2010 – och blev så här glada.

Snart går startskottet för Returpacks skoltävling Pantresan – en utbildningsresa i återvinning och hållbar utveckling för elever i lågstadiet och förskoleklass.
Pantresan genomförs för sjätte gången och totalt har 30.000 elever runt om i landet deltagit genom åren och i år hoppas Returpack på att ännu fler lärare ska välja att anmäla sin klass. 
"Pantresan har gjort mina elever medvetna om hur de själva kan påverka miljön och om återvinningens betydelse. Dessutom har de insett att det finns en stor skatt där ute i form av opantade burkar och PET-flaskor", säger Johan Samuelsson, som är lärare vid Månsaboskolan i Svalöv och vars klasser deltagit i Pantresan varje år.


Aldrig tidigare har vi pantat så flitigt i Sverige som nu. Enligt statistik från Returpack pantade vi i snitt 146 burkar och flaskor per person under förra året, det betyder att nästan 9 av 10 burkar och flaskor återvinns. Men på Returpack nöjer man sig inte.
"Vår vision är att alla burkar och PET-flaskor, som säljs, också ska pantas. Om vi ska nå dit, gäller det att få barnen att göra rätt från början och förstå varför det är viktigt att återvinna. Det är just det som Pantresan går ut på", säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.
Varje anmäld skolklass får ett undervisningsmaterial, som bland annat innehåller förslag till lektionsupplägg med fråge- och uppgiftskort. Materialet utgår från miljömålen i den nya läroplanen. Varje klass tävlar med ett gemensamt bidrag, där man i text och bild ska beskriva en egen pantresa – verklig eller påhittad – och det mest kreativa förslaget vinner. I år belönas det bästa bidraget med en klassresa, värd upp till 20.000 kronor. Utöver vinnarklassen belönas de 99 bästa bidragen med fina priser.
Pantresan startar 1 november och pågår till den 16 februari 2012, då tävlingsbidragen ska vara inskickade. Anmälningsformulär och mer information finns från och med den 1 november på www.pantamera.nu/pantresan


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-10-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK