...
Våra mest onödiga förpackningar - åtminstone enligt radiolyssnarna
Våra tre mest onödiga förpackningar enlig radiolyssnarna. (OBS Produkterna på bilden är endast exempel och inte specifikt utpekade eller namngivna varumärken!)

Konsumentprogrammet Plånboken på Sveriges Radio bad sina lyssnare att lista de mesta onödiga förpackningarna som finns på marknaden.
Resultatet var både väntat och överraskande – inte minst när man ser vilka förpackningar som placerade sig som "topp-tre"!


Finns det verkligen onödiga förpackningar? Ja, enligt svenska folket. Bland alla förslag som kom in till Plånboken fanns plastinpackade ekologiska grönsaker, blisterförpackad elektronik (typ USB-minnen), stora medicinförpackningar med bara ett par tabletter i och styckförpackade dambindor. De tre ”vinnarna” innehöll en klassiker, en oväntad förpackning och en populistisk kan man kanske säga.
På tredje plats kom den i sammanhanget klassiska kartongkapseln till tandkrämstuben, som alltid fått symbolisera något som är överförpackat. Kapseln har börjat dyka upp igen på hyllan efter ett antal års frånvaro. Från branschhåll pekar man oftast på att kapseln ger en bättre logistik, att produkten syns bättre på hyllan och att tuben skyddas (vilket var viktigare, när vi bara hade metalltuber, en bucklig tub köper vi inte).
På andra plats kom lite oväntat styckförpackade cheddarostskivor, som kanske inte är det första man tänker på, när det gäller förpackningar.
På första plats kom takåsförpackningar med skruvförslutning, som svenska folket anser vara en riktig miljöförstörare! Det är nog tveksamt om denna förpackning intagit den inte särskilt hedrande förstaplatsen, om inte en mängd dagstidningar under de senaste veckorna skrivit om en rapport från SIK, som säger att en brikförpackning utan skruvförslutning är bäst för miljön. Innan dess var detta ett okänt faktum för den breda allmänheten.
Intressant i sammanhanget är att just skruvförslutningen brukar framhållas som ett bra exempel på konsumentdriven innovation, det vill säga att det är något vi som konsumenter verkligen efterfrågat... BO WALLTEG/JERRY PETTERSSON
bo@packnews.com

Publicerad: 2011-10-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK