...
Stora Enso planerar miljardinvestering i nytt massa- och kartongbruk i Kina
Stora Enso har redan fiberförsörjningen till ett nytt kartongbruk klar genom sin eukalyptusplantage i Guangxi-provinsen. Bilden visar en av Stora Ensos "barnkamrar" på plats, där man driver upp eukalyptusplantor.

Finsk-svenska skogs- och pappersjätten Stora Enso planerar att investera i ett nytt kartongbruk i Kina. Det säger koncernchefen och VD:n Jouko Karvinen i en intervju med Dagens Industri.
Enligt DI rör det sig om långt framskridna planer på ett integrerat massa- och kartongbruk, som ska byggas i provinsen Guangxi i södra Kina, där Stora Enso sedan 2004 har en stor eukalyptusplantage.


Enligt Jouko Karvinen är det endast ett styrelsebeslut som återstår, innan projektet kan startas.
"Jag kan inte ge ett datum, men jag kan säga att det ligger mycket högt på den strategiska agendan", säger han till DI.
Med den redan befintliga eukalyptusplantagen har Stora Enso fiberförsörjningen till ett nytt bruk klar och den modernisering och det framåtskridande, som sker i Kina, ger en snabbt ökande marknad för kartongförpackningar.
"Antalet kinesiska familjer, som börjar äta förpackad mat ,ökar varje år med 25 procent, så tillväxten är explosiv", säger Jouko Karvinen i intervjun.
Några investeringskostnader för det nya bruket avslöjar Jouko Karvinen inte i intervjun, men det lär inte bli någon billig investering för Stora Enso. För närvarande bygger koncernen ett massabruk i Uruguay, som kostar cirka två miljarder kronor, men enligt vad Jouko Karvinen säger till DI blir det kinesiska bruket dyrare än så, eftersom det blir ett integrerat bruk, som ska producera såväl massa som färdig kartong.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-11-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK