...
SCA bildar strategiskt joint-venture för sina verksamheter i Australasien

SCA ska bilda ett joint-venture-bolag tillsammans med det australiska investeringsföretaget Pacific Equity Partners (PEP). Överenskommelsen innebär att PEP Fund IV för 3,2 miljarder svenska kronor köper in sig i SCA:s verksamheter i Australien, Nya Zeeland och Fiji. I den nya bolagsbildningen kommer parterna att äga 50 procent vardera.
SCA:s verksamheter i Australasien omsatte i fjol 4,4 miljarder kronor och hade cirka 1.500 anställda. Enheterna producerar och marknadsför i huvudsak produkter inom mjukpappers- och hygiensektorerna.


"Att på utvalda marknader arbeta med lokala partners och med samägande är en väl fungerande strategi för SCA. Samarbetet i Australasien möjliggör en mer effektiv finansiering och ökar utvecklingstakten i verksamheten", skriver SCA i ett pressmeddelande.
Transaktionen medför att verksamheten kommer att dekonsolideras och redovisas som ett samriskbolag, enligt kapitalandelsmetoden.
I samband med refinansieringen av verksamheten och avyttringen av 50 procent av aktierna erhåller SCA 3,2 miljarder kronor. En nedskrivning, som kommer att belasta resultatet i fjärde kvartalet 2011, görs med 700 miljoner kronor.
"Samarbetet med PEP kommer att stärka våra verksamheter i Australien/Nya Zeeland och tryggar tillgång till lokal kompetens och den lokala kapitalmarknaden, vilket skapar förutsättningar för en snabbare utveckling av verksamheten", säger Jan Johansson, SCA:s VD och koncernchef.
Affären, som ska godkännas av berörda myndigheter, förväntas bli genomförd inom två till tre månader.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-11-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK