...
M-real stänger finsk pappersmaskin och flyttar produktion till Husum
M-real koncentrerar tillverkningen av bestruket papper till svenska Husums bruk, där en av Europas modernaste produktionslinjer finns. (bild M-real Image Bank)

Finska skogs- och papperskoncernen M-real gör omfördelningar av tillverkningskapaciteterna i svenska Husum, norr om Örnsköldsvik och i Äänekoski i mellersta Finland. Det skriver bolaget i en pressrelease.
Åtgärderna, som innebär en omstrukturering av bolagets tillverkning av bestruket papper, innebär en årlig resultatförbättring på cirka 20 miljoner euro (cirka 190 miljoner kronor).


För Husums del innebär de beslutade åtgärderna att brukets årskapacitet av bestruket papper kommer att ökas från 285.000 ton till cirka 340.000 ton. Åtgärderna ska genomföras genom omorganisationer och utan några direkta investeringar.
Den tillverkning av papper på rulle, som i dag sker i Äänekoski, kommer att flyttas till Husum samtidigt som produktionen av bestruket finpapper vid Äänekoski läggs ner och arkningsanläggningen byggs om och anpassas till arkning av falskartong.

"Lönsamheten inom bestruket papper är mycket svag beroende på det försämrade marknadsläget och den strukturella överkapaciteten i Europa. Situationen förväntas inte heller bli bättre i framtiden, varför vi planerar att minska vår produktion av bestruket papper och koncentrera den till vår mest effektiva enhet i Husum, där vi har en av de mest moderna och effektiva tillverkningslinjerna i Europa", säger M-reals VD och koncernchef Mikko Helander.

Åtgärderna i Äänekoski berör samtliga av brukets cirka 370 anställda men bolaget bedömer att högst 180 av dessa kommer att mista jobben.
Förhandlingar med berörda fackliga organisationer vid bruket i Äänekoski om stängningen av finpappers-maskinen och ombyggnaden av arkningsanläggningen har redan påbörjats.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-11-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Husum Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK