...
Multivac upprättar testanläggning för högtrycksbehandling av livsmedel
Med högtryckbehandling kan man förlänga hållbarheten för livsmedel. Bilden visar öppningen till det speciella tryckkärlet (autoklaven) i en Multivac HPP-maskin.

Högtrycksbehandling är en metod, som används för att reducera mängden skadliga bakterier i livsmedel. Metoden innebär att livsmedlens hållbarhet förbättras utan att man värmebehandlar eller använder konserveringsmedel.
Förpackningskoncernen Multivac meddelar att man nu har inrättat en speciell testanläggning för högtrycksbehandling av livsmedel vid huvudkontoret i tyska Wolfertschwenden, där kunder kan testa hur de kan förlänga hållbarheten på sina produkter.


Högtrycksbehandling (High Pressure Processing, HPP) används för att reducera mängden skadliga bakterier
i livsmedel. Livsmedlens hållbarhet förbättras utan att man värmebehandlar eller använder konserveringsmedel.
HPP-tekniken uppfyller därmed både livsmedelsindustrins krav på längre hållbarhet
och konsumenternas önskemål om naturlig mat utan tillsatser.
De huvudsakliga användningsområden för HPP är färdigmat, kött och korv, samt frukt och grönsaker, men tekniken kan även tillämpas på skaldjur och fisk, samt juice och andra drycker.

Testanläggningen i Wolfertschwenden, som varit igång sedan början av november i år, gör att man kan testa högtryckstekniken på olika förpackningskoncept, och man erbjuder också möjlighet att optimera förpackningskonceptet för HPP-teknologin.

Tillsammans med Uhde High Pressure Technologies har MULTIVAC drivit utvecklingen av HPPprocessen vidare och har flera patent inom detta område. För första gången kan t ex MAP-förpackade produkter högtrycksbehandlas, tack vare nya innovationer.
"Våra kunder kan ta med sig sina egna produkter, förpackade eller ej, för vi kan givetvis förpacka produkterna här på plats. På så sätt kan våra kunder testa olika förpackningskoncept i kombination med högtrycksbehandling", säger Tobias Richter, som är ansvarig för HPP på Multivac.

Förutom den rena testanläggningen för HPP erbjuder Multivac flera andra tjänster vid sitt "Application Center" i Wolfertschwenden. Bland annat finns erfaren expertis inom områdena förpackningsmaterial,
förpackningsutveckling och livsmedelsteknik, som kan ge råd om utformningen av förpackningskoncept för att passa högtrycksbehandling. Dessutom erbjuder Multivac sina kunder de faciliteter som behövs för att utvärdera testresultaten direkt på plats, eller att vidareutveckla ett lämpligt förpackningskoncept. Bolaget skriver i sin pressrelease att man än så länge är den enda förpackningstillverkaren i världen, som erbjuder sina kunder en HPP-testanläggning i kombination med heltäckande kringservice.

----------------------------------------------------------------------------
Multivac-koncernen utvecklar, producerar och marknadsför förpackningslösningar för behandling, paketering och etikettering av livsmedel, medicinska artiklar och en mängd andra produkter. Koncernen finns i 140 länder genom dotterbolag och agenter och har totalt drygt 3.200 anställda.
Sedan 1988 är Multivac AB Sverige ett dotterbolag till Multivac Export AG i Schweiz. Det svenska huvudkontoret finns i Lund med en filial i Stockholm.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-11-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaskiner Livsmedel Marknad Maskin och Utrustning Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK