...
Dryckesburk av kartong lanseras av tyskt företag

Det tyska företaget Keienburg GmbH har utvecklat en ny typ av dryckesburk, som ser ut som en traditionell aluminiumburk, men där själva "burkkroppen" är tillverkad av en specialutvecklad flerskikts vätskekartong! Det skriver nyhetssajten packagingeurope.com
Den patenterade kartongburken (bilden), som företaget ska presentera den här veckan, sägs kunna användas till de flesta typer av drycker, såväl kolsyrade som öl, läsk, etc., som icke-kolsyrade, typ juice, te- och kaffedrycker, etc.


Förutom själva burkdesignen har företaget Keienburg även utvecklat kompletta konverteringsenheter, som tillverkar den cylindriska burkkroppen och som kan integreras i befintliga burkfyllningslinjer. I övrigt behövs endast mindre justeringar i en befintlig linje för metallburkar för att anpassa den till den nya kartongburken, eftersom den dels förses med samma typ av aluminiumändar som standardburkar, dels har samma mått som standardburkar.

Just det faktum att kartongburken till det yttre påminner om en standard aluburk är ett medvetet grepp från utvecklaren sida.
"Det var viktigt att vi utformade burken, så att den hade samma attribut och mått som en metallburk – annars hade den inte kunnat utmana den traditionella burkmarknaden", säger en talesman för Keienburg till foodproductiondaily.com

Kartongburken, som i Tyskland ska lanseras som en "ekologiskt bra förpackning, sägs bli ett betydligt billigare alternativ än den traditionella metallburken. Inte bara är vätskekartongen billigare än till exempel aluminium – dessutom är produktionskostnaderna med den utrustning, som Keienburg utvecklat, upp till 30 procent lägre.
Eftersom burkkropparna produceras in-line hos fyllaren, blir också transport- och lagerkostnaderna lägre: i stället för färdigformade och utrymmeskrävande metallcylindrar levereras burkkroppsmaterialet i form av kartongrullar.
Av en kartongrulle med 1,22 meters diameter och en bredd på 0,15 meter kan man tillverka 4.000 dryckesburkar, skriver packagingeurope, vilket innebär att man kan tillverka relativt korta serier med burkar och skifta grafisk utformning från rulle till rulle. Något som man förmodar ska uppskattas av dryckesproducenternas marknadsavdelningar vid utformning av promotionkampanjer, tävlingar, lokala evenemang, etc.

Förutom kostnadsaspekten och miljömässiga fördelar finns det också andra fördelar med en dryckesburk i kartong. En burk av flerskikts vätskekartong håller exempelvis innehållet kallt längre än en tunn metallburk, säger tillverkaren Keienburg


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-11-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK