...
Karlstadsprojekt uppmärksammas:
Barriärkonceptet CaiLar får 1,6 miljoner av Vinnova
CaiLar-forskarna: Caisa Johansson, Lars Järnström (på fotot i bakgrunden) och Chris Breen.

Vid Karlstads universitet har docent Caisa Johansson och professor Lars Järnström, tillsammans med Chris Breen, professor vid Sheffield Hallam University i England, utvecklat en biobaserad skyddsbarriär, som kan användas på pappersbaserade förpackningar och ersätta oljebaserad plast.
Tekniken, som fått namnet CaiLar® efter de två Karlstadsforskarna, har skapat stort intresse från industrin och nu har forskarna vid Karlstads universitet fått ett utvecklingsstöd på 1,6 miljoner kronor från Vinnova, vilket kommer att föra projektet ett stort steg framåt.


Det utvecklingsstöd, som CaiLar-projektet nu fått, ingår i Vinnovas program Vinn-Verifiering , vilket riktar sig till forskare, som har resultat vilka kan ha en stor kommersiell potential. Det ställs stora krav för att komma med i programmet – det är få, som eldprovet och det här är första gången en värmländsk innovation blir godkänd.
"Som forskare är det förstås givande att kunna bidra till ökad tillväxt i Sverige, framförallt inom ett område som har stor industriell betydelse för regionen. Och att kunna göra det genom något som förbättrar miljön både här och i andra länder gör förstås det hela ännu bättre", säger docent Caisa Johansson.

Projektstödet till CaiLar är indelat i fyra etapper. I första etappen görs en fortsatt teknisk kvalitetsgranskning av konceptet, bland annat med storskaliga tester.
"Genom testerna räknar vi med att kunna verifiera att produkten når upp till de krav, som industrin och marknaden ställer på den aktuella typen av förpackningar. Vi får också svar på om det är möjligt att producera materialet på ett kostnadseffektivt sätt", säger Caisa Johansson.

CaiLar består i princip av en skyddande barriär av lera och stärkelse, som kan bestrykas på pappersbaserade förpackningar. Uppfinningen anses kunna ersätta traditionella barriärer av oljebaserad plast och lämpar sig främst till förpackningar för livsmedel och andra känsliga produkter.
"Vi har kunnat redovisa mycket lovande resultat, inte minst tack vare det verifieringsstöd vi tidigare har fått genom Innovationsbron, säger Caisa Johansson.

CaiLar-tekniken är patentsökt i mer än 20 länder och det stora intresset från industrin har bland annat medfört att den industriella affärsutvecklaren Carl Zotterman, med stöd av Inova, har knutits till projektet.
"Det finns många tillämpningar, till exempel för förpackning av livsmedel där barriärfunktionen är avgörande för konsumentsäkerheten", säger Carl Zotterman.

Grants and Innovation Office vid Karlstads universitet och motsvarande enhet vid universitetet i England finns också med som viktiga stödfunktioner.

--------------------------------------------------------
Projektet CaiLar har även tidigare uppmärksammats och kom i fjol på en hedrande tredjeplats i Globe Forum, en internationell tävling för innovationer. Läs här!


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-12-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK