...
Ardagh får Cradle to Cradle-certifiering
Michael Braungart, EPEA, t.v. överräcker Cradle to Cradle-certifikatet till Woep Möller, Ardagh Group.

Metall- och glassförpackningskoncernen Ardagh Group är världens första förpackningstillverkande företag med Cradle to Cradle®-certifierade produkter. Det skriver bolaget i en pressrelease.
Certifieringarna avser två metallförpackningar – en färgburk och en burk för barnmat – vilka uppfyller Cradle to Cradle-konceptets villkor för miljövänlighet, uthållighet och återvinning.


Tanken och idén bakom Cradle to Cradle-konceptet ("Vagga till vagga") är att allt som människan tillverkar ska kunna återanvändas i en ständigt upprepad cykel, precis som i naturen. Det eller de material, som ingår i en produkt, ska i nästa steg kunna återvinnas för att ge råvara till nya produkter med samma kvalitet eller bli näring åt mikroorganismer och på så vis ingå i det biologiska kretsloppet.

Cradle to Cradle-filosofin grundades år 2001 av Michael Braungart och William Mc Donough och den har sedan dess använts som inspiration till flertalet produkter, byggnader och produktionssystem. Det finns idag också en speciell miljöbedömningsbyrå EPEA, som verkar för implementering av Cradle to Cradle-konceptet och som delar ut Cradle to Cradle-certifieringar till förtjänta företag och produkter.

"Vi valde barnmats- och färgburkarna, eftersom de är de två förpackningar, som har de mest komplexa strukturerna i vår produktportfölj. Att vi fått dem certifierade gör oss stolta och är en formell bekräftelse på att metallförpackningar är framtidssäkra och hållbara förpackningar", säger Ardagh Groups affärschef Woep Möller.
Innan en produkt kan Cradle to Cradle-certifieras görs en lång och ingående studie av hur produkten tillverkas, vilka material den innehåller, energiåtgång, effekter på omgivande miljö, etc., etc. I Ardaghs fall pågick studierna och datainsamlingarna i nio månader.
"Hållbar utveckling är en allmän term, som ofta missbrukas av företag. Men genom att låta sina produkter delta i den långa certifieringsprocessen och uppfyllt villkoren har Ardagh visat sig värdiga som industriella miljömästare", kommenterar Cradle to Cradle-grundaren Michael Braungart, som i dag är seniorkonsult vid EPEA.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-12-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Metall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK