...
Nytt mjölkförpackningskoncept vinner mark i Storbritannien

"Jugit" är namnet på ett mjölkförpackningssystem, som tagits fram av brittiska plastförpackningsproducenten RPC Containers, med säte i Market Rasen i Lincolnshire.
Konceptet, som används av mejerikedjan Dairy Crest, började testas år 2010 och har sedan dess blivit alltmer populärt och används sig nu inte bara i Storbritannien utan även i länder utanför UK.
Jugit-systemet består av en flexibel plastpåse och en specialkonstruerad, återanvändbar plastbehållare med handtag och förslutbar hällpip. Plastpåsen med mjölken placeras i behållaren och när behållarens lock fälls ner, punkteras påsen av en integrerad pigg och mjölken kan enkelt hällas ut.


Enligt tillverkaren använder Jugit-systemet väsentligt mindre förpackningsmaterial än konventionella styva plastförpackningar för mjölk, vilka annars är vanliga i Storbritannien. I vikt räknat är materialbesparingen hela 75 procent, enligt RPC Containers.

Sedan lanseringen i fjol har användningen av Jugit-konceptet ökat kraftigt i UK. Förpackningslösningen finns dels i detaljhandelskedjorna Sainsbury´s och Tescos butiker, dels distribueras förpackningslösningen direkt till konsumenterna genom Dairy Crest eget "Customer Direct Service".
Intresset för Jugit har också varit stor från utlandet, enligt RPC Containers, och systemet har gått på export till flera länder där man redan förpackar mjölk i plastpåsar.
"Våra kunder har varit mycket positiva till projektet och ser miljöfördelarna i form av minskat förpackningsavfall och lägre koldioxidutsläpp jämfört med plastflaskor och plastdunkar", säger John Middleton, varumärkesansvarig hos Dairy Crest.

Enligt RPC Containers är Jugit-förpackningen mycket enkel att använda. Den mjuka plastpåsen med mjölken sitter säkert i plastbehållaren tack vare en integrerad "clip"-funktion, som låser den till insidan av locket. Den genomskinliga behållaren, som förstås kan återanvändas otaliga gånger, är försedd med ett rejält och greppvänligt handtag, som gör den lätt att lyfta och att hälla ur. Det fällbara locket har en säker öppnings- och låsmekanism, som gör att det sitter säkert på plats och den hällvänliga pipen på locket ovansida kan förslutas säkert, så att ingen mjölk spills ut. Funktionen med den integrerade piggen i locket är noggrant utprovad och garanterar att plastpåsen punkteras på ett säkert sätt, när locket fälls ner.
"RPC har varit mycket kreativa och lagt mycket resurser på att utvecklat Jugit-konceptet och vi fortsätter vårt samarbete med nya idéer för att utveckla konceptet ytterligare", säger John Middleton.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-12-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK