...
SCA investerar halv miljard i Munksund

SCA investerar drygt en halv miljard kronor, eller mera exakt 540 miljoner, för att stärka kraftlinerproduktionen vid bruket Munksund (bilden) utanför Piteå. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Investeringen, som avser uppgradering av pappersmaskinen samt renovering av sodapannan, syftar främst till att öka produktionen av andelen förädlade produkter, som kraftliner med vitt ytskikt, så kallad White-Top Kraftliner. Denna produkt används bland annat till förpackningar för snabbrörliga konsumentvaror med högkvalitativt tryck.


Genom investeringen kommer Munksundsbruket att kunna öka sin totala kraftlinerkapacitet till 415.000 årston från dagens 360.000 årston. Den större delen av investeringen, 400 miljoner kronor, avser en uppgradering av pappersmaskinen. Resterande 140 miljoner kronor avser nya tryckkärl i sodapannan, vilket ger förbättrad värmeåtervinning och även möjliggör en framtida effekthöjning.
"Investeringen möjliggör ökad produktion av White-Top Kraftliner, ett starkt specialpapper för wellpappindustrin med hög tillväxt. Investeringen är i linje med bolagets strategi att öka tillverkning och försäljning av produkter och tjänster med högre förädlingsgrad som tillför mervärde för våra kunder", säger Jan Johansson, SCA:s VD och koncernchef.

Driftstart av den uppgraderade utrustningen beräknas ske under 2013.

SCA Munksund ligger vid Piteälvens mynning, drygt en halvmil söder om Piteå. Fabriken har varit i drift sedan 1928.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-12-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Well

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK