...
Ny hologramteknik för plast och papper
VTT:s nya hologramteknik kan användas på olika typer av plast- och papperssubstrat.

Finska tekniska forskningscentrat VTT har utvecklat en ny typ av tryckbar "hologramfilm" för användning på plast- och fiberbaserade förpackningar. Filmen, som är miljövänlig och kostnadeffektiv, kan användas för att ge holografiska specialeffekter åt förpackningar samt produkter som tidningsomslag, datorer, mobiltelefoner, DVD-skivor, etc.
Tekniken, som lämpar sig för massproduktion och som kan integreras i befintliga tryckpressar, ska lanseras kommersiellt av VTT i samarbete med det nya finska företaget Iscent Oy.


Den nya filmen kan användas för att skydda dyra märkesvaror och göra dem svårare att förfalska eller kopiera eller för att skapa iögonfallande och dekorativa gåvoförpackningar och promotionprodukter. Tekniken lämpar sig också för användning på formsprutade och laminerade produkter.

I dag framställs hologrameffekter inom den grafiska industrin nästan undantagslöst på tryckpressar med smala banbredder (narrow web), men Iscent Oy håller på att utvecklat en teknik för att producera holografiskt tryck på film med banbredder upp till 1.200 millimeter, vilket skulle öppna ett helt nytt utbud av affärsmöjligheter och ge möjlighet till tryck av stora volymer tack vare minimerade råvarukostnader.

Holografiska tryck för kommersiellt bruk framställs i dag vanligtvis genom användande av olika tekniker med metallfolieringar och –beläggningar samt laminerade strukturer och UV-härdande lack. Men med den nya ljusspridningsmetod, som VTT utvecklat, kommer ingen av dessa tekniker eller beläggningar med extra material att behövas – de holografiska effekterna uppkommer i stället genom att man ändrar topografin på den plast- eller pappersyta, som behandlas.
Enligt VTT bygger den nya metoden på en varmpräglingsteknik, där plast- eller papperssubstratet passerar ett valspar och utsätts för tryck, likt kalandreringssektionen i ett tryckverk. I valsarna finns inpräglat speciella gittermönster, som överförs till substratets yta genom värme och tryck och ger upphov till den holografiska effekten.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-12-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK