...
Timråföretag utvecklar "grön barriär"

Timråföretaget Swecoat har tagit fram en biopolymer, som uppfyller kraven för komposterbarhet och som dessutom sägs ha bättre barriäregenskaper än traditionell polyeten. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.
Utvecklingen av den "gröna barriären" har skett i samarbete med bland annat utvecklingsklustret Packaging Mid Sweden och vid en gemensam resa till Kina nyligen visade flera kinesiska företag ochg organisationer intresse för Timråföretagets nedbrytbara barriär.


"Under resan till Kina fick jag möjlighet att presentera Swecoat och vår gröna barriär för China Packaging Federation och flera kinesiska förpackningsföretag. Responsen var bra och jag tror det kan leda till något väldigt spännande för oss i framtiden", säger Stefan Söderberg, marknadschef och delägare i Swecoat i en intervju med Packaging Mid Sweden.

Swecoat är specialiserade på beläggning av fukt- och fettresistenta plaster på papper och andra material och företaget har under flera år satsat på nyutveckling av produkter med målet att skapa gröna barriärer, d.v.s. ett skydd som är biologiskt nedbrytbart, till skillnad från de oljebaserade plaster som används idag.

Utvecklingsarbetet har skett tillsammans med externa leverantörer, kunder, Mittuniversitetet, Packaging Mid Sweden samt nätverket Number One Forest Industry Network. Utveckling och provkörning har bedrivits sedan 2007.

I sitt utvecklingsarbete har Swecoat lyckats belägga den nedbrytbara polymeren på ett flertal olika material, med mycket gott resultat. Exempel på material är kartong och fettresistent papper för livsmedel, omslagspapper, non woven inom hygiensektorn, m fl.
"I dagens samhälle med enorma sopberg är vi glada om vi kan bidra till en bättre miljö. Kundreaktionerna har också varit väldigt positiva, vi förväntar oss en stark utveckling redan under 2012. Produkter som nu ligger i produktionslinjen är för hygienindustrin och livsmedelsindustrin", säger Stefan Söderberg.

Några närmare uppgifter om den nya komposterbara polymerens uppbyggnad eller vilka råvaror, som används för tillverkningen, framgår inte av Swecoats pressmeddelande.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-12-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK