...
Skånemejerier allt närmre försäljning till franska Lactalis
Skånemejeriers VD Björn Sederblad
Skånemejeriers styrelseordförande Anders Olson

Allt tyder på att sydsvenska Skånemejerier inom kort kommer att bli franskägt. Skånemejeriers stämma har nämligen i dagarna enhälligt fattat beslut om att ge styrelsen i uppdrag att slutföra förhandlingarna om en försäljning av företaget till franska Groupe Lactalis.
Det definitiva beslutet om en försäljning fattas när stämman sammanträder igen den 29 december.


En försäljning till Groupe Lactalis är ett sätt att trygga produktionen av Skånemejeriers varumärken, samt att trygga verksamheten för Skånemejeriers mjölkbönder och jobben för Skånemejeriers anställda, skriver Skånemejerier i ett pressmeddelande.
"Ingen konsument ska egentligen behöva märka att Skånemejerier byter ägare. Mjölken kommer fortsatt att levereras av våra duktiga mjölkbönder i Skåne och södra Sverige. De varumärken, som våra trogna konsumenter uppskattar, kommer även i fortsättningen att tillverkas under varumärket Skånemejerier", säger Skånemejeriers VD Björn Sederblad.

De 42 ledamöterna i Skånemejeriers stämma är den högsta beslutande instansen i Skånemejerier ekonomisk förening, där cirka 560 mjölkbönder är medlemmar, och affärsverksamheten finns samlad i ett bolag som ägs till 100 procent av den ekonomiska föreningen. Om affären med Groupe Lactalis går igenom innebär det ett historiskt beslut: det blir då första gången som verksamheten i en ekonomisk förening säljs utan att ha "kniven mot strupen".

"Produktionen fortsätter som vanligt vid våra anläggningar med den skillnaden att företaget drivs av en ekonomiskt starkare ägare, som kan fortsätta att utveckla företaget för att möta den tuffa konkurrensen som finns på mejerimarknaden idag", säger Björn Sederblad.

Vid stämman den 29 december, kommer beslut fattas om de stadgeändringar, som är nödvändiga för att Groupe Lactalis ska kunna ta över Skånemejeriers verksamhet och anläggningar. I princip innebär det att den ekonomiska föreningen Skånemejerier i och med försäljningen kommer att ingå ett 10-årigt leveransavtal med bolaget Skånemejerier, som då kommer att ägas av Groupe Lactalis.
"Det innebär att de cirka 560 aktiva mjölkbönderna bildar en så kallad leverantörsförening, som säljer sin mjölk till Groupe Lactalis. Föreningen kommer att finnas kvar, bland annat för att besluta om fördelningen av vinster, samt fastställa mjölkpriset till mjölkbönderna samt äga delar i ProViva AB", säger Anders Olsson, Skånemejeriers styrelseordförande.

Inga uppgifter om köpesumma eller andra ekonomiska villkor vid en affär mellan Skånemejerier och Groupe Lactalis föreligger i dagsläget.

Groupe Lactalis är ett familjeägt mejeriföretag med huvudsäte i Laval, Mayenne i västra Frankrike. Koncernen, som består av 16 dotterbolag, har sammanlagt 52.000 anställda i 198 produktionsenheter och är närvarande i 150 länder världen över. Gruppen omsätter 14,7 miljarder euro och levererar/processar årligen cirka 13,6 miljarder liter mjölk.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-12-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående Livsmedel Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK