...
VTT utvecklar livsmedelsförpackningar specialanpassade för äldre konsumenter
Många förpackningar är svåra att öppna för äldre konsumenter. Förhoppningsvis kan finska VTT:s projekt råda bot på det, när man ska utveckla livsmedelsförpackningar som är användarvänliga och "skräddarsydda" för äldres behov och önskningar. (Foto Unicum)

Finska forsknings- och teknikinstitutet VTT har initierat ett projekt som syftar till att designa och utveckla livsmedelsförpackningar som är specialanpassade för äldre konsumenter. Det skrivet VTT på sin hemsida.
I projektet, som fått namnet "Senior-Sapuska", deltar ett tiotal företag från livsmedels, förpacknings-, marknads- och cateringområdet. Projektet koordineras av VTT tillsammans med finska konsumentforskningscentrat och Centrum för Design och Media och det stöds ekonomiskt av teknik- och innovationsfonden Tekes.


Syftet med projektet är att förbättra de äldres intag av livsmedel genom att utveckla förpackningar som är enkla att öppna och använda och som har anpassade portionsstorlekar. Förpackningarna ska vara avsedda för såväl detaljhandel som catering.

Projektet delas i in två faser, där man först fastställer vilka kriterier och definitioner som gäller för användarvänliga förpackningar och för nyttig och njutbar mat för äldre, varefter man genom praktiskt utvecklingsarbete och sensoriska tester och utvärderingar ska ta fram skräddarsydda förpackningslösningar för enskilda livsmedelsprodukter och hela måltider.

VTT skriver i sitt meddelande att projektet sannolikt kommer att skapa nya konkurrensmöjligheter för den finska livsmedelsindustrin och detaljhandeln genom att definiera vilka faktorer, som gör livsmedel och måltider njutbara för äldre konsumenter och hur dessa hanterar och använder vidhängande förpackningar.
Projektet förväntas också ge den finska livsmedelsindustrin möjlighet att exportera "seniordesignade" produkter till sina grannländer.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-12-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Övriga Övrigt Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK