Finska forsknings- och teknikinstitutet VTT har initierat ett projekt som syftar till att designa och utveckla livsmedelsförpackningar som är specialanpassade för äldre konsumenter. Det skrivet VTT på sin hemsida.
I projektet, som fått namnet "Senior-Sapuska", deltar ett tiotal företag från livsmedels, förpacknings-, marknads- och cateringområdet. Projektet koordineras av VTT tillsammans med finska konsumentforskningscentrat och Centrum för Design och Media och det stöds ekonomiskt av teknik- och innovationsfonden Tekes.
Syftet med projektet är att förbättra de äldres intag av livsmedel genom att utveckla förpackningar som är enkla att öppna och använda och som har anpassade portionsstorlekar. Förpackningarna ska vara avsedda för såväl detaljhandel som catering.
Projektet delas i in två faser, där man först fastställer vilka kriterier och definitioner som gäller för användarvänliga förpackningar och för nyttig och njutbar mat för äldre, varefter man genom praktiskt utvecklingsarbete och sensoriska tester och utvärderingar ska ta fram skräddarsydda förpackningslösningar för enskilda livsmedelsprodukter och hela måltider.
VTT skriver i sitt meddelande att projektet sannolikt kommer att skapa nya konkurrensmöjligheter för den finska livsmedelsindustrin och detaljhandeln genom att definiera vilka faktorer, som gör livsmedel och måltider njutbara för äldre konsumenter och hur dessa hanterar och använder vidhängande förpackningar.
Projektet förväntas också ge den finska livsmedelsindustrin möjlighet att exportera "seniordesignade" produkter till sina grannländer.
Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com