...
Dansk materialhanterare anklagar konkurrentföretag för pallplagiat

Materialhanteringsföretaget Q-Transportmateriel/Q-System, med huvudsäte i Danmark, överväger att tillgripa rättsliga åtgärder mot konkurrenten Bila A/S. Orsaken är att Bila under varumärket Palomat har lanserat ett magasin för lastpallar (t.h. på bilden), som Q-Transportmateriel/Q-System anser är ett direkt plagiat av deras "Q-pallemagasinet" (t.v. på bilden).

Q-Transportmateriel/Q-System började år 2009, i samarbete med Dansk Design Center och designkonsultföretaget DN Group i Århus, att utveckla ett fristående pallmagasin, som skulle uppfylla flera kriterier. Magasinet skulle ha modern design, god användarvänlighet och hög säkerhet. Det skulle kräva minimalt underhålla och inte minst vara "grönt", dvs. ligga i framkant vad det gäller energiförbrukning.

Resultatet blev ett el-drivet pallmagasin, som dels uppfyller de önskade kriterierna, dels inte har behov av tryckluft, vilket annars är standard bland pallmagasin. Magasinet drivs istället med 380V el med en förbrukning som en medelstor kaffemaskin. Det nya pallmagasinet, som kallades "det grønne Q-pallemagasinet", lanserades i februari 2010.

I september i fjol lanserade så danska Bila A/S ett nytt eldrivet pallmagasin, som man kallar Palomat Greenline, och hos Q-Transportmateriel/Q-System reagerade man snart på hur lika de båda eldrivna pallmagasinen var, såväl till utseende som funktion. Det var egentligen bara färgerna som skiljer de båda magasinen åt, menar man: medan Q-Transportmateriel/Q-Systems "gröna" pallmagasin är blått, har Palomats Greenline försetts med röd färg...

"Det är OK att en konkurrent lanserar ett eget eldrivet pallmagasin, men här är likheterna med vårt Q-pallemagasin så slående att det kräver ordet ´plagiat´ för att beskriva", säger Niels-Erik Lundvig,  chef för Q- Transportmateriel.

Q-Transportmateriel/Q-System har låtit Fredrik Rick Mann, som är chef för DN Group och har lång erfarenhet inom konkurrentanalys och plagiat, titta på de båda pallmagasinen.
"Palomats produkt är förutom färgen praktiskt taget identisk med Q-systems pallmagasin och jag tycker att man med fördel kan stämma Bila A/S både var gäller upphovsrätt och marknadsrätt och kräva ersättning samt att tillverkning och försäljning av Palomat Greenline stoppas", säger Fredrik Rick Mann.

Q-Transportmateriel/Q-System har dock ännu inte beslutat om man ska gå vidare och tillgripa rättsliga åtgärder mot den form av "kopiering á la Kina", som man menar att konkurrenten Bila ägnat sig åt.
"Just nu utvärderar vi situationen och sedan ska vi ta beslut om hur vi skall gå vidare i ärendet", säger Niels-Erik Lundvig.

N.B. packnyheter.se har tidigare skrivit om det eldrivna pallmagasinet Palomat Greenline – läs här.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-01-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Maskin och Utrustning Övrigt Pallettering/sträck-& krympfilm

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK