...
Jordbävningsdrabbad Coca-Cola-fabrik återuppbyggd med state-of-the-art-linje

Coca-Cola Amatil, som buteljerar och distribuerar Coca-Cola Companys drycker i Australien, Nya Zeeland och Oceanien, har återuppbyggt sin jordbävningsdrabbade anläggning i Christchurch på Nya Zeelands sydö. Samtidigt med återuppbyggnaden gjorde man också en mångmiljoninvestering i en ny hypermodern "state-of-the-art" tillverkningslinje för formblåsta PET-flaskor.

Coca-Cola Amatils anläggning i industriområdet Woolston i Christchurch drabbades hårt av de båda jordbävningar i september 2010 och februari 2011. Efter det ödesdigra jordskalvet i februari var fabriken helt utslagen i fyra månader och företagsledningen hade planer på att lägga ner verksamheten och bygga upp anläggningen någon annanstans i Nya Zeeland. Men man beslöt att inte lämna Christchurch-området, utan restaurera fabriken och på så sätt bidra till stadens återuppbyggnad.

Nio miljoner US-dollar kostade det att bygga upp den förstörda fabriken och infrastrukturen runt omkring, men Coca-Cola Amatil New Zealand (CCANZ) nöjde sig inte bara med det, utan satsade ytterligare 15 miljoner dollar på en state-of-the-art-tillverkningslinje för formblåsning och fyllning av PET-flaskor till Coca-Cola Companys drycker.

På den nya linjen, som nu är invigd, i närvaro av bland andra Nya Zealands speciella återuppbyggnadsminister Gerry Brownlee, kan man producera 16.000 PET-flaskor i timmen med en ny formblåsningsteknik, som ger betydligt lättare flaskor och minskar koldioxidavtrycket med cirka 20 procent.
De nya flaskorna, som nu är 10 – 15 procent lättare, beräknas ge CCANZ en besparing på 650 ton PET-råvara varje år, vilket motsvarar 24 miljoner 60-centiliter Coca-Cola-flaskor.

"Tekniken med integrerad formblåsning och fyllning i samma tillverkningslinje innebär ett stort lyft för vår produktionskapacitet i Nya Zeeland och är bra för såväl bolaget och våra kunder som de samhällen vi verkar i", sade CocaCola Amatils VD Terry Davis (bilden ovan) i samband med invigningen häromdagen.

Den nya formblåslinjen i Christchurch ingår i ett stort Coca-Cola Amatil-projekt, där 450 miljoner australiska dollar satsas på nya produktionslinjer i Nya Zeeland, Australien, Indonesien, Papau Nya Guinea och Fiji.
Förutom linjen i Christchurch har CCANZ också två tillverkningslinjer i staden Auckland på Nya Zeelands nordö.
När alla anläggningarna inom Coca-Cola Amatil fått de nya formblås- och fyllningslinjerna beräknas den sammanlagda besparingen av PET-råvara bli cirka 9.000 ton om året.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-01-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK