...
Ny metod för industriproduktion av cellulosafilm från björkfibrer

Finska forskningscentrat VTT och Aalto University har utvecklat en metod som möjliggör storskalig tillverkning av transparenta plastliknande filmmaterial, baserat på träbaserade nanofibrer från björk.
Med metoden kan man producera cellulosafilm, som är lämplig för till exempel livsmedelförpackningar.


Så kallad nanofibrillerad cellulosa binder ofta höga halter av vatten och bildar en geléliknande massa. Denna egenskap har varit en flaskhals för tillverkning i industriell skala, eftersom cellulosafilm vanligen tillverkas genom trycksatt filtrering – något som varit svårt att utföra med det geléliknande nanomaterialet. Dessutom har filtreringsutrustningen lämnat "märken" på filmen, som haft en negativ inverkan på filmytans jämnhet.

Den metod, som VTT och Aalto University nu utvecklat, går istället ut på att den nanofibrillerade cellulosan sprids ut jämnt på en plastduk, varefter materialet torkas på ett kontrollerat sätt. Genom att på olika sätt kontrollera materialet spridning, vidhäftning och torkning får man fram en helt jämn och genomskinlig cellulosafilm, som inte krymper.
Vid VTT:s pilotanläggning i Esbo utanför Helsingfors har man på så sätt kunnat tillverka flera längdmeter med sammanhållen cellulosafilm baserad på nanofibrer och man säger att alla faser i tillverkningsmetoden kan överföras till industriella produktionsprocesser. Cellulosafilmerna kan dessutom tillverkas med hjälp av anordningar, som redan finns i branschen, utan behov av några större nyinvesteringar.

VTT och Aalto University ansöker nu om patent för tillverkningstekniken av så kallad NFC-film. Bakom innovationen står förutom VTT och Aalot University även teknik- och innovationsfonden Tekes samt pappers- och förpackningskoncernen UPM, som bland annat bidragit med den björkbaserade fibermassa, som används i projektet.

N.B. Aalto University är ett nybildat finskt universitet, som besår av en sammanslagning av de tre högskolorna Helsingfors Handelshögskola, Helsingfors Tekniska högskola samt Helsingfors högskola för konst och design.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-01-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK