...
Norner pilottillverkar plast med koldioxid som råvara!

Polymerutvecklingsföretaget Norner AS ska bygga en pilotanläggning i norska Grenland, där koldioxid ska användas vid framställning av plast! Det skriver processnet.se
Anläggningen ska även vara tillgänglig för andra företag.
"Vårt mål är att utveckla processen, inte produkterna", säger Norners VD Tine Rörvik (bilden).


Pilotanläggningen i Grenland kommer att kosta 50 miljoner norska kronor och Norner har redan fått mer än 17 miljoner kronor i stöd från Innovasjon Norge och Skattefinn. Resterande bidrag, som behövs för att kunna industrialisera processen, räknar Norner med att få genom ett samarbete med "ett större petrokemiskt företag".
"Vi har ingått en avsiktsförklaring med en finansiell samarbetspartner och hoppas kunna realisera det hela innan påsk", säger Tine Rörvik till norska Teknisk Ukeblad.

Norner har i flera år sysslat med att utveckla en katalysator, som gör att man kan använda koldioxid som råmaterial i plastproduktion. Nu anser man sig ha kommit så långt att man kan bygga en pilotanläggning för produktion i större skala. Det blir i så fall världens första fristående anläggning för plasttillverkning med CO2 som råvara.
"Vi är en av dem kommit längst med denna teknologi och vi är medvetna om att det finns ett begynnande intresse hos andra stora kemiaktörer. Men vi är först med att etablera en pilotanläggning för en kontinuerlig produktion av plast", säger chefen för polymerområdet Morten Lundquist.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-02-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK