...
Korsnäs AB vill minska på antalet anställda med en procent om året

För att undvika större uppsägningar på en gång vill kartong- och pappersföretaget Korsnäs i jämn takt minska personalen med en procent om året. Det skriver Arbetarbladet i Gävle.
"Tekniken går framåt och tunga jobb försvinner hela tiden. Då är det bättre att minska med en procent om året än kanske fem procent vart femte år", säger Korsnäs VD Christer Simrén /(bilden).


Korsnäs ledning har nu lagt ett förslag om årliga "enprocentsavgångar" till pappersfacket och hoppas att man genom en liten men jämn årlig minskning av personalen kan undvika större och drastiska nedskärningar med några års mellanrum.

"Så här har det varit i 100 år – tekniken går framåt och tunga jobb försvinner. Dessutom är det tuffa tider. För tio år sedan hade vi 2.400 anställda bara i Gävle", säger Christer Simrén till tidningen.

I dag jobbar runt ett tusen personer hos Korsnäs i Gävle och cirka 800 vid bolagets övriga anläggningar, bland annat vid kartongbruket i Frövi.

Ledningens förhandlingar med facket har dock ännu inte resulterat i någon överenskommelse. Pappersfacket säger sig i princip vara positiva till själva enprocentsmålet, eftersom man vill undvika drastiska  och större nedskärningar, men är missnöjda med utformningen av det förslag, som företagsledningen lagt fram.
Enligt Arbetarbladet vill pappersfacket att enprocentsmålet ska bygga på frivilliga avgångar och att de som slutar kompenseras, exempelvis med ett antal extra månadslöner.

Förutom planerna på den årliga personalminskningen med en procent håller Korsnäs också på att se över organisationen vid enheten "Supply Chain" vid anläggningen i Gävle.
Vid enheten, som arbetar med planering och kundkontakter, arbetar i dag ett 40-tal personer, men nu tänker Korsnäs flytta hälften av de tjänsterna till kartongfabriken i Frövi.
Arbetsuppgifterna för det 20-talet tjänstemän, som berörs, har till stor del varit knutna till kartongproduktionen i Frövi, även om personerna arbetat i Gävle.

"Vi ser hela tiden över vår organisation för att kunna jobba mer effektivt och i det här fallet är det mer effektivt att placera de aktuella tjänstemännen där produktionen finns", säger Korsnäs informationschef Johanna Stenson.
Omorganiseringen innebär, enligt Arbetarbladet, att de 20 tjänstemännens befattningar och arbetsuppgifter ändras, och att de därför tvingas söka om sina tjänster.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-02-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Övriga Övrigt Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK