...
Norner investerar i företag specialiserat på CO2-plast
Norners VD Tine Rørvik och driftschefen Per Arne Sørlien gläds åt investeringen i Econic.

Norska utvecklingsföretaget Norner har, som vi tidigare meddelat, startat pilottillverkning i Norge av plast baserad på koldioxid (läs här).
Nu meddelar bolaget att man via dotterbolaget Norner Verdandi dessutom köpt in sig med en 30-procentig ägarandel i företaget Econic Technologies Ltd (Econic), som utvecklar katalysatorer för framställning av CO2-baserad plast.


Econic ingår i brittiska företagsgruppen Imperial Innovations, som är verksamma inom kommersialisering av och investering i nya teknologier.
Norner Verdandi, som ingår i Norner AS, är ett ledande plasttekniskt institut och internationel leverantör av rådgivning och tjänster till polymer- och plastindustrin.

De katalysatorer, som Econic utvecklar, gör det möjligt att tillverka plast med koldioxid som huvudsaklig råvara och väsentligt reducera mängden oljebaserade kolföreningar i plasten. Förutom den positiva miljöeffekten finns det också stora ekonomiska fördelar med tekniken, eftersom upp till 80 procent av försäljningspriset på plast är beroende av råvarukostnader.

Norner skriver i ett pressmeddelande att katalysatortekniken har en betydande potential inom de globala marknaderna för polyuretan och polykarbonat. Polyuretan användes i en stor mängd produkter som spänner från bilsäten till isoleringsskum och polykarbonater används till allt från dryckesflaskor till ytbehandling.

"Econic har en betydande potential på denna framväxande marknad och investeringen ger oss en möjlighet att såväl kapitalisera på teknologin som tillföra kompetens", säger Per Arne Sørlien, driftschef hos Norner Verdandi.

Några uppgifter om de ekonomiska villkoren för affären har inte avslöjats, men Norner skriver i sitt pressmeddelande att man gör en investering i Econic, som ska användas till ytterligare forskning och utveckling samt uppgradering av produktionsprocessen för katalysatorteknologin och att man för detta vill ha en 30-procentig ägarandel i Econic.

"Econic har potentialen att bli ledande inom katalysatorteknologi för tillverkning av plast baserad på koldioxid och vi på Norner är stolta över att kunna tillhandahålla den kompetens som behövs för att förverkliga detta", säger Tine Rørvik, VD i Norner AS.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-02-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK